تحلیل فرم ریپل مارک‎ها و موانع نبکا در پلایای سیرجان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 45، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-45-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن پورخسروانی

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه شهید باهنر، کرمان

عباسعلی ولی

استادیار ژئومورفولوژی، گروه جغرافیا، دانشگاه کاشان

طیبه محمودی محمدآبادی

دانشجوی دکترای ژئومورفولوژی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان

نرجس سالاری

دانشجوی کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان

چکیده

این پژوهش تلاش دارد تاثیر خصوصیت‎های مورفومتری نبکاها را روی ویژگی‎های مورفومتری ریپل مارک‎ها در پلایای سیرجان بررسی کند. ابتدا خصوصیت‎های مرفومتری بیست نمونه از نبکاهای گونه درختچه گز، اشنان و گل گزی، شامل ارتفاع و قطر تاج پوشش گیاه، ارتفاع و قطر قاعده مخروط نبکا، ارتفاع مانع (مجموع ارتفاع نبکا و ارتفاع گیاه) و همچنین طول و عرض محدوده تحت تاثیر مانع اندازه‎گیری شد. سپس رابطه همبستگی تحلیل رگرسیون بین معیارهای ارتفاع مانع، قطر تاج پوشش گیاه و قطر قاعده نبکا و متغیرهای طول و عرض محدوده تحت تاثیر برقرار شد. همچنین با استفاده از این آزمون تاثیر فاصله از مانع روی طول موج و ارتفاع ریپل مارک‎ها سنجیده شد. نتایج پژوهش نشان می‎دهد که در فواصل نزدیک به مانع که سرعت باد کاهش یافته است، ارتفاع و طول موج ریپل مارک‎ها افزایش می‎یابد؛ اما هرچه فاصله از مانع زیاد شود، اندازه طول موج و ارتفاع ریپل مارک‎ها کوچکتر می‎شود. همچنین دامنه تاثیرگذاری نبکاهای مختلف روی ریپل‎ها تا حد بسیار زیادی وابسته به قطرتاج پوشش گیاه و ارتفاع مانع است؛ به‎طوری که طول محدوده، کمابیش سه برابر ارتفاع مانع و عرض آن، وابسته به قطر تاج پوشش گیاه و بعد از آن قطر قاعده نبکا است.

کلیدواژه ها

ارتفاع موج, ریپل مارک, طول موج, کویر سیرجان, مرفومتری, نبکا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.