بررسی تطبیقی جایگاه طبیعت در اشعار «منوچهری دامغانی» و «ابن رومی»

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: پژوهشنامه نقد ادب عربی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJ-2-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالعلی فیض الله زاده

استادیار زبان و ادبیات عربی دانشگاه شهید بهشتی

ابو الفضل رضایی

استادیار زبان و ادبیات عربی دانشگاه شهید بهشتی

شیرزاد زندکریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

طبیعت همواره عنصر اصلی و جدایی ناپذیر و خاستگاه دیرینه در مجال شعر و ادب بوده و نقش بسزایی در تحریک عواطف انسانی داشته است. به همین خاطر، بسیار مورد عنایت شاعران و ادیبان واقع شده است و بسیار اندک است که شعری زیبا جلوه نماید و بهره ای چندان از طبیعت نداشته باشد. با تحلیل و دقت نظر در دیوان این دو شاعر جلیل القدر، وجوه مشترک و متفاوت بسیاری در زمینه وصف طبیعت دیده می شود. این مقاله بر آن است که طبیعت توصیف شده در اشعار این دو شاعر را تبیین و تحلیل کند؛ همچنانکه سعی در تبیین موفقیت این دو شاعر پر آوازه، با الهام از طبیعت دارد. «منوچهری دامغانی» از جمله مشاهیر شعرای فارسی زبان، در توصیف و نقاشی طبیعت، شاعری چیره دست می باشد که طبیعت را رساتر و محسوس تر از آن نقاشی می کند. در سیر قافله شعر وادبیات عربی به شاعری نام آشنا، «ابن رومی» بر می-خوریم که طبیعت را روح و طراوت تازه ای بخشید که گویا این طبیعت مجسم در اشعار وی، با خواننده، سر درون می گوید. با خواندن اشعار منوچهری، همواره طرب و نشاط خاص روح وی، به خواننده منتقل می شود. اما ابن رومی به خاطر مصیبت های بسیاری که با آن مواجه بوده، اشعار حاوی یاس و تشاوم خاص را به خواننده منتقل می کند.

کلیدواژه ها

طبیعت, تصویر شعری, رودکی, ابن رومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.