تاثیر درمان چندوجهی لازاروس بر علایم افسردگی، اضطراب و کنترل قند خون زنان مبتلا به دیابت نوع ۲

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-20-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن درخشان شهرآباد

کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

محمد حسین بیاضی

دکترای روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تربت جام، تربت جام، ایران

زهرا ظفری

ایران

سعید تیموری

ایران

فرزانه رجب زاده

کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه: با توجه به اثرات متقابل افسردگی و اضطراب بر افزایش قند خون بیماران دیابتی و نیاز به مداخله جهت بهبود این متغیرها، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمانگری چندوجهی لازاروس بر کاهش علایم افسردگی، اضطراب و کنترل قند خون زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ بوده است.روش­کار: در این پژوهش که بر روی زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ با افسردگی و اضطراب بالا و میزان هموگلوبین گلیکوزیله (HbA۱C) بیشتر از ۷ درصد انجام شد، تعداد ۲۴ نفر از آزمودنی­ها که شرایط ورود به پژوهش را داشتند به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد (هر گروه ۱۲ نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسش­نامه­های اضطراب و افسردگی بک و سنجش هموگلوبین گلیکوزیله بود. گروه آزمون به مدت سه ماه تحت آموزش کارگاهی جلسات گروهی روان­درمانی چندوجهی لازاروس (۱۲ جلسه هفتگی ۹۰ دقیقه­ای) قرار گرفتند که در بهار و تابستان ۱۳۹۴ در مرکز بهداشت ثامن مشهد برگزار شد. گروه شاهد نیز در لیست انتظار قرار گرفتند. برای تحلیل داده­ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره با کمک نرم­افزارSPSS  استفاده شد.یافته­ها: نتایج حاکی از آن است که درمان چندوجهی لازاروس به طور معنی­داری (۰۰۱/۰=P) باعث کاهش علایم افسردگی، اضطراب و کاهش میزان قند خون زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با گروه شاهد شده است.نتیجه­گیری: در مجموع، درمان چندوجهی لازاروس می­تواند برای کاهش علایم اضطراب، افسردگی و علایم جسمانی بیماران دیابتی، موثر واقع ­شود.

کلیدواژه ها

افسردگی, اضطراب, درمان چند وجهی لازاروس, دیابت نوع ۲, قند خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.