اثر تیمارهای آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد سه توده بومی رازیانه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 22، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-22-5_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل رضائی چیانه

دانشگاه تبریز

سعید زهتاب سلماسی

دانشگاه تبریز

کاظم قاسمی گلعذانی

دانشگاه تبریز

عباس دل آذر

دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده

افزایش مصرف گیاهان دارویی و محدودیت منابع آبی برای تولید بسیاری از این گیاهان، ضرورت شناسایی ژنوتیپ­­های سازگار به شرایط تنش را آشکار می سازد. بنابراین، دوآزمایش مزرعه ای طی سال­های ۹۰- ۱۳۸۸ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد تا واکنش توده­های بومی رازیانه به تیمار های آبیاری مورد ارزیابی قرار گیرد. آزمایش در قالب طرح کرت­های خرد شده بر پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد که در آن تیمارهای آبیاری (آبیاری بعد از ۶۰، ۹۰، ۱۲۰ و ۱۵۰ میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) در کرت­های اصلی و توده­های بومی رازیانه (همدان، ازمیر و گازی آنتپ) در کرت­های فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمارهای آبیاری بر تمام صفات مورد مطالعه اثر معنی داری داشته است. افزایش فواصل آبیاری از ۶۰ به ۱۵۰ میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر سبب کاهش ارتفاع بوته، تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، تعداد دانه در چترک، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی گردید. اما تعداد چترک در هر چتر افزایش نشان داد. عملکرد دانه در توده ازمیر نسبت به دو توده گازی آنتپ و همدان بالاتر بود. به نظر می­رسد با توجه به محدودیت منابع آبی در منطقه، آبیاری پس از ۹۰ میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و توده ازمیر برای تولید دانه مناسب باشد.

کلیدواژه ها

آبیاری, اجزای عملکرد, توده های بومی و رازیانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.