اثر عصاره جلبک دریایی و پتاسیم بر درصد شکوفایی جوانه ها و گلدهی کیوی رقم هایوارد ( Actinidia deliciosa ‘Hayward’)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های میوه کاری، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RIP-7-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهامت رضانژاد

دانشجوی دکتری، پردیس دانشگاهی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

محمود قاسم نژاد

استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

محمود فاضلی سنگانی

استادیار گروه مهندسی خاک، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

چکیده

شرایط محیطی و نحوه مدیریت تاکستان به خصوص از نظر تغذیه تاثیر زیادی روی باز شدن جوانه ­ها، گلدهی و عملکرد میوه کیوی می­ گذارد. بنابراین، در این پژوهش تاثیر عصاره جلبک­ دریایی و ­پتاسیم بر بازشدن جوانه­ ها و گلدهی کیوی ­فروت رقم هایوارد بررسی شد. تیمارها شامل کاربرد ۷/۵ گرم جلبک ­دریایی به ازای هر تاک دو و چهار هفته قبل از باز­شدن جوانه ­ها و ۱۵۰ گرم سولفات­ پتاسیم به ازای هر تاک دو، چهار و هشت هفته قبل از شکوفایی جوانه ­ها بود. نتایج نشان داد افزودن عصاره جلبک ­دریایی دو هفته قبل از شکوفایی جوانه ­ها باعث افزایش معنی­ دار درصد ­شکوفایی جوانه ­ها (۵۴ درصد) نسبت به شاهد (۳۹ درصد) شد. در ضمن، عمده جوانه ­های شکوفا ­شده (۸۴ درصد) در تیمار جلبک ­دریایی حاوی شاخساره­ های گلدار بودند. بالاترین میانگین تعداد گل (۱/۶۳) و شاه­گل (۱/۵۳) به ازای هر جوانه زمستانه در تیمار جلبک ­دریایی به خصوص دو هفته قبل از باز شدن جوانه­ ها بدست آمد. کمترین تعداد گل و شاه گل در تیمار شاهد با ۰/۷۹ و ۰/۷۲ مشاهده شد. هرچند، کاربرد پتاسیم دو هفته قبل از شکوفایی طبیعی جوانه­ ها، باعث افزایش درصد شکوفایی جوانه ­ها گردید، اما عمده جوانه­ های شکوفا شده رویشی بودند. کاربرد زود هنگام پتاسیم، باعث افزایش تعداد گل، تعداد شاه­گل در جوانه­ های ­زمستانه، همچنین افزایش شاخساره ­های گلدار گردید. در ­مجموع، کاربرد خاکی عصاره جلبک دریایی به خصوص اندکی قبل از شکوفایی طبیعی جوانه­ ها با افزایش گلدهی و به تبع افزایش بهره­ وری در تاکستان­ های کیوی ­فروت رقم هایوارد خواهد شد.

کلیدواژه ها

رکود, شکوفایی جوانه ها, عملکرد, گلدهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.