اثر پیوند و پایه های کدو روی محتوای کوکوربیتاسین میوه و ریشه خربزه خاتونی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI07_413
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2068
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا صالحی

استادیار گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

عبدالکریم کاشی

استاد گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران،

رقیه جوانپور

عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی، واحد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه

چکیده

کوکوربیتاسین ها گروهی از تری ترپنوئیدهای چهار حلقه ای اکسیژن دار می باشند که به مقادیر بالایی در گیاهان و سبزیهای تیره کدوئیان یافت می شوند. این ترکیبات دارای خواص بیولوژیکی و فارماکولوژیکی همچون فعالیت ضدتغذیه ای برای آفات می باشند. خربزه ایرانی رقم ’خاتونی‘ روی پایه های مختلف کدو جهت ارزیابی اثر پیوند روی محتوای کوکوربیتاسین میوه و ریشه پیوند زده شد. از سه رقم کدوی هیبرید با نامهای ‘Shintozwa’ و ‘Ace’ و ‘ShintoHongto’ بعنوان پایه استفاده گردید. میوه ها به سه قسمت ابتدایی، میانی و انتهایی تقسیم شدند. محتوای کوکوربیتاسین با روش HPLC مورد آنالیز قرار گرفت. محتوای کل کوکوربیتاسین در میوه ها از 2/94 تا 12/95 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک و در ریشه ها از 3/04 تا 113/29 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک متغیر بود. محتوای کل کوکوربیتاسین میوه خربزه پیوند شده روی پایه ‘Shintozwa’ بیشتر از دیگر پایه ها بود. کوکوربیتاسین نوع I(9/28 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک) بیشترین مقدار را بخود اختصاص داد که پس از آن کوکوربیتاسین نوع E (3/67 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک) قرار داشت. در مقابل، محتوای کل کوکوربیتاسین در ریشه های خربزه های غیرپیوندی بیشتر از گیاهان پیوندی بود. کوکوربیتاسین نوع B (104/35 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک) و پس از آن نوع E و D بیشترین مقدار را در ریشه بخود اختصاص دادند. محتوای کوکوربیتاسین در بخش ابتدایی (محل اتصال دم) بیشتر از بخش های میانی و انتهایی میوه بود. با اینحال، پایه های مختلف روی محتوای کوکوربیتاسین بخش های مختلف میوه تاثیری نداشتند.

کلیدواژه ها

پیوند، کوکوربیتاسین، خربزه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.