مدل یکپارچه برای ارزیابی طراحی مفهومی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تکنیک تاپسیس مبتنی بر اعداد راف

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-20-1_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید رفیعی

گروه مهندسی صنایع، دانشکده مدیریت مهندسی، دانشگاه صنعتی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

فرزاد امیری

گروه مهندسی صنایع، دانشکده مدیریت مهندسی، دانشگاه صنعتی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

هانیه مرتضوی

گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم های مدیریت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)، تهران، ایران

چکیده

ارزیابی مفهوم طراحی به دلیل اینکه در اولین مرحله طراحی محصول مسیر فعالیت ها را مشخص می کند، به عنوان یکی از فازهای اصلی در توسعه تولید محصول شناخته شده است. با این حال، معمولا در این مرحله اطلاعات سلیقه ای و ذهنی بوده و به قضاوت کارشناسان بستگی دارد. چگونگی کنترل و مدیریت این ابهامات فردی مسئله مهمی به حساب می آید. از اینرو، این پژوهش یک روش نظام مند ارزیابی را ارائه می دهد که بر اساس یکپارچه کردن فرایند تحلیل سلسله مراتبی و روش رتبه بندی نزدیکی نسبی به راه حل ایده آل که به عنوان روش تاپسیس شناخته شده، بنا نهاده شده و در آنها از اعداد راف استفاده می گردد که مفهوم طراحی را در یک محیط ذهنی مورد ارزیابی قرار می دهد. در این تحقیق از اعداد راف برای معرفی ارجحیت ها و قضاوت های ذهنی افراد در فرایند سلسله مراتبی استفاده می شود. سپس، یک عدد راف بهبود یافته نیز توسط روش تاپسیس ارائه می گردد تا گزینه ها را رتبه بندی نماید. برای نمایش اعتبار و اثربخشی روش پیشنهادی، این روش در شرکت تولیدی و پخش لوازم آرایشی بهداشتی یونیلیور و برای طراحی پودر لباسشویی فوق کنسانتره امو اجرا می شود تا نشان دهد که روش پیشنهادی می تواند بطور موثری قطعیت در ارزیابی مفهوم طراحی را در شرایط عدم قطعیت افزایش دهد.

کلیدواژه ها

ارزیابی, طراحی مفهومی, عدم قطعیت, اعداد راف, فرایند تحلیل سلسله مراتبی, تاپسیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.