کلاتینگ یون فروس، رادیکال زدایی نیتریک اکساید و سمیت سلولی اسانس مرزه سهند

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 18، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-18-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mehdi Dadashpour

, Iraj Rasooli

Mohammad Bagher Rezaei

Fatemeh Sefidkon

Massoud Taghizadeh

Shakiba Darvish Alipour Astaneh

چکیده

مقدمه و هدف: استفاده از گیاهان به عنوان آنتی­اکسیدان در فراوری­های غذایی،  امیدی برای جایگزینی آنتی­اکسیدان­های سنتتیک است. درباره خواص بیولوژیک اسانس مرزه سهند تاکنون مطالعه و بررسی نشده­است.  مواد و روش­ها: فعالیت کلاتینگ یون فروس، رادیکال­زدایی نیتریک اکساید و سمی­بودن سلولی اسانس های مرزه سهند و مرزه تجاری بررسی و مقایسه گردید.  نتایج: واکنش کلاتینگ وابسته به دوز و با IC۵۰ برابر ۷۵۰ و ۱۹۰ میکروگرم به ترتیب در اسانس مرزه سهند و مرزه تجاری بود. قدرت رادیکال­زدایی نیتریک اکساید با IC۵۰  برابر ۶ و ۱۹۵ میکروگرم اسانس به ترتیب در مرزه سهند و مرزه تجاری تعیین­شد. فنل کل اسانس­های بالا به ترتیب معادل ۵۳/۸±۵/۱۷۰ و۲۴/۲±۸۳/۲۳ میکروگرم گالیک اسید در هر میلی­گرم نمونه تعیین­شد. سمیت سلولی اسانس مرزه سهند و مرزه تجاری بر سلول­های طبیعی انسان به صورت ۵۰ درصد غلظت ممانعت (IC۵۰) به­ترتیب μg ۶۶/۲۵۳ و μg ۱۴۹۰ و این سمیت در خصوص سلول­های سرطانی به­ترتیب  μg ۱۹/۰ و μg ۰۹/۱ بود. نتیجه گیری: نتایج نشان­دهنده ارزش غذایی این­گونه گیاهان در پیشگیری از تشکیل محصول­های سمی نیتروژن واکنشگر بوده، مرزه می­تواند به عنوان یک آنتی­اکسیدان خوب مستقیم NO و O۲− را بزداید. با توجه با  خاصیت کشندگی سلول­های سرطانی اسانس با مقادیر کم اسانس می توان نتیجه­گرفت که در مبارزه با سلول­های سرطانی، اسانس مرزه بر به سلول­های طبیعی آسیبی­نمی­رساند.

کلیدواژه ها

آنتی اکسیدان, رادیکال زدایی نیتریک اکساید, کلاتینگ, روغن های اسانسی, مرزه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.