اهمیت و ضرورت تحلیل محتوای کتب درسی: پیشینه تحلیل کتب درسی علوم تجربی دوره ابتدایی با تاکید بر نظریه مریل و معرفی آن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی آموزش علوم تجربی
  • کد COI اختصاصی: NCSEC01_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 688
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه صدر

مدرس گروه علوم تربیتی، دکتری برنامه ریزی درسی، دانشگاه فرهنگیان

مهدی بابائی

دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان ایلام

مهدی رست

دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان ایلام

چکیده

امروزه در تعلیم و تربیت هر کشوری رشد، توسعه، اصلاح و بهبود کمیت و کیفیت اجزا و عناصر نظام آموزشی از جمله مسائل مهم است. نظام آموزشی در ایران، نظامی متمرکز و برنامه درسی تدوین شده در کل کشور استفاده می شود. دوره ابتدایی یکی از مهم ترین دوره های نظام آموزشی است، که شامل کتب مختلفی است. علوم تجربی به عنوان یکی از کتاب های مقطع ابتدایی با توجه به این که یکی از ۱۱ حوزه یادگیری برنامه درسی ملی می باشد، از اهمیت بسیاری برخوردار است. لذا برنامه ریزان و تهیه کنندگان کتاب های درسی و آموزشی به منظور تدوین بهتر و مطلوب تر کتاب ها، از تحلیل محتوا به عنوان روشی برای بررسی کتاب های درسی بر اساس معیارهای مطلوب و مناسب و تعیین نواقص و نارسایی ها بهره می گیرند. یکی از بهترین روش های تحلیل محتوای کتاب های درسی، تحلیل بر اساس نظریه نمایش اجزای مریل است که شامل عناصر محتوای آموزشی دربرگیرنده چهار مولفه اصلی حقایق، مفاهیم، روش کار و اصول یا قوانین و سطوح عملکرد یادگیرنده شامل سه مولفه یادآوری، کاربرد یا به کار بستن و یافتن یا کشف و ابداع می باشد و برای توضیح چگونگی ارائه ی محتوا و اشکال مختلف ارائه، به دو دسته کلی ارائه اولیه و ثانویه تقسیم می شود. از روش تحلیل محتوا بر اساس نظریه نمایش اجزا مریل به عنوان یکی از روش های مطلوب تحلیل محتوای کتاب درسی، برای بررسی کتاب های درسی علوم تجربی در مقطع ابتدایی می توان استفاده کرد.

کلیدواژه ها

کتاب درسی، علوم تجربی، تحلیل محتوا، الگوی مریل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.