واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید (Prospaltella berlesei Howard (Hym.: Aphelinidae نسبت به تغییرات تراکم سنین مختلف سپردار توتPseudaulacaspis pentagona Targioni (Hem.: Diaspididae)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-4-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده الهام یزدانی بدابی

احد صحراگرد

آزاده کریمی ملاطی

چکیده

واکنش تابعی تاثیر دشمن طبیعی روی جمعیت میزبان و قابلیت کاهش جمعیت آن را مشخص می کند. واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید Howard Prospaltella berlesei نسبت به تغییرات تراکم سنین مختلف سپردار سفید توت Pseudaulacaspis pentagona Targioni در شرایط دمایی۱ ± ۲۵درجه سلسیوس و رطوبت نسبی۱۰±۷۰ و نسبت روشنایی به تاریکی ۱۶: ۸ ساعت مورد بررسی قرار گرفت. تراکم های ۵، ۱۰، ۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰ و۱۰۰ هریک ازسنین اول تا سوم در ۱۰ تکرار به مدت ۲۴ ساعت در اختیار زنبور بالغ دو روزه قرار گرفت. واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید P. berleseiنسبت به تغییرات تراکم سن اول از نوع III و سنین دوم و سوم از نوع II تعیین شد. ضریب ثابت (b) و زمان دستیابی (Th) برای سن اول سپردار توت به ترتیب ۰/۰۰۱ ± ۰/۰۰۲ و ۲.۹۴۱±۰.۳۵۸ ساعت، قدرت جستجو(a) و زمان دستیابی برای سن دوم ۰/۰۰۵ ± ۰/۰۲۸ بر ساعت و ۰/۱۰۶ ± ۰/۶۱۷ ساعت و برای سن سوم ۰/۰۰۷ ± ۰/۰۲۵ بر ساعت و ۰/۱۷۹ ± ۰/۸۸۱ ساعت برآورد شد. با استفاده از یک معادله ترکیبی واکنش تابعی برای سنین دوم و سوم مورد مقایسه قرار گرفت و مشخص شد که بین پارامترهای واکنش تابعی پارازیتویید نسبت به دو مرحله سنی میزبان تفاوت معنی داری وجود ندارد. بیشینه نرخ حمله (T/Th ) برای سن اول سپردار توت ۸/۱۶ و برای سن دوم ۳۸/۹ و برای سن سوم ۲۷/۲۴ تعیین شد. بنابراین سن دوم سپردار توت مناسب ترین مرحله برای پرورش زنبور پارازیتویید P. berlesei به شمار می رود.

کلیدواژه ها

کارایی, پارازیتویید, سپردار توت, زمان دست یابی, قدرت جستجوگری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.