ترجیح طعمه توسط کفشدوزک شکارگر Oenopia conglobata و تاثیر پیشینه تغذیه در میزان استفاده حشرات کامل شکارگر از پسیل پسته

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-5-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی زهدی

رضا حسینی

احد صحراگرد

امیر حسین محمدی

چکیده

کفشدوزک Oenopia conglobata یکی از مهم­ ترین شکارگرهای فعال پسیل پسته در باغ­ های پسته است. میزبان ­ها و یا طعمه ­های جایگزین، نقش مهمی در پایداری جمعیت یک دشمن طبیعی در طبیعت دارند. در این بررسی رجحان غذایی لارو سن چهار و حشرات ماده و نر این کفشدوزک نسبت به مهم­ ترین طعمه­ های موجود در باغ پسته یعنی پوره و حشره کامل پسیل پسته، شته سیاه باقلا، شته یونجه و همچنین تخم شب­ پره آرد به همراه گرده ذرت به عنوان طعمه آزمایشگاهی در ۱۰ تکرار و در ۲۴ ساعت مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه میزان تغذیه این کفشدوزک از پسیل­ پسته نسبت به سایر طعمه­ ها از ضریب منلی استفاده شد. جهت تعیین نقش سابقه تغذیه بر میزان تغذیه از پسیل، پرورش این کفشدوزک با استفاده از طعمه­ های ذکر شده انجام شد و میزان تغذیه حشرات کامل کفشدوزک ­های پرورش داده شده روی طعمه­ های مختلف با پوره پسیل­ پسته مقایسه شد. نتایج نشان داد که لارو و حشرات کامل این کفشدوزک، پوره پسیل­ پسته را به سایر طعمه­ ها ترجیح می­ دهند و به­ ترتیب به میزان ۵۲/۱ ±۸۷ و ۷۴/۱ ±۵/۸۵ درصد از پوره پسیل­ پسته تغذیه کردند. همچنین مشخص شد حشرات بالغ کفشدوزک­ های پرورش یافته روی پسیل پسته، دارای رژیم پسیل­ خواری بیشتری (۵۱۲/۰ ± ۲/۹۹ درصد) نسبت به کفشدوزک ­های پرورش یافته روی سایر طعمه­ ها بودند. نتایج نشان داد که پسیل پسته طعم ه­ای مناسب برای این کفشدوزک است ولی به لحاظ سهولت و هزینه پرورش، بهترین طعمه برای پرورش انبوه این کفشدوزک در انسکتاریوم شته سیاه باقلا است که از لحاظ ترجیح غذایی در رتبه دوم قرار دارد.

کلیدواژه ها

ترجیح غذایی, کفشدوزک Oenopia conglobata, پسیل پسته, شته باقلا, شته یونجه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.