امکان سنجی پرورش انبوه سن شکارگر Andrallus spinidens Fabricius روی لارو شب پره هندی Plodia interpunctella Hübner در شرایط آزمایشگاهی: پیوند جدول زندگی و نرخ شکارگری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-9-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده راضیه موسوی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

آزاده کریمی ملاطی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

احد صحراگرد

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

مهدی جلائیان

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

چکیده

سن شکارگر Andrallus spinidens Fabricius از شکارگرهای مهم مزارع برنج در شمال کشور است. در پژوهش حاضر، پراسنجه­ های جدول زندگی و نرخ شکارگری این سن با تغذیه از لارو Plodia interpunctella Hübner در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ­ها بر اساس نظریه سن-مرحله رشدی دوجنسی و نظریه نرخ مصرف دوجنسی صورت گرفت. بر اساس نتایج به­ دست­ آمده، کل دوره رشدی قبل از بلوغ برای جنس نر و ماده به ترتیب ۲۳/۰±۳۹/۲۳ و ۲۹/۰±۶۶/۲۳ روز بود. طول دوره پیش از تخمگذاری (APOP) و طول کل دوره پیش از تخمگذاری (TPOP) به ­ترتیب ۲۱/۰±۴۶/۷ و ۴۱/۰±۰۷/۳۱ روز محاسبه شد. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ)، نرخ خالص تولیدمثل (R۰) و متوسط طول یک نسل (T) به ­ترتیب ۰۰۴/۰±۱۳۶/۰ بر روز، ۰۰۵/۰±۱۴۶/۱ بر روز، ۶۱/۲۶±۵۲/۱۸۸ نتاج به ازای هر فرد و ۴۹/۰±۵۴/۳۸ روز برآورد شد. میانگین نرخ شکارگری کل مراحل پورگی ۸۰/۰±۷۰/۲۱ لارو بود. همچنین میزان شکار خورده شده توسط پوره ­های جنس ماده به صورت معنی­ داری بیش­تر از پوره­ های جنس نر بود. حشرات بالغ ماده از ۳۲/۵±۹۳/۱۰۱ عدد لارو و حشرات بالغ نر از ۸/۴±۴۳/۹۶ لارو شب ­پره هندی تغذیه کردند. علاوه بر­این، نرخ خالص شکارگری (C۰) سن آندرالوس ۲۲/۶±۳۲/۱۰۴ لارو به ازای هر شکارگر بود. نرخ تبدیل شکار خورده شده به نتاج (Qp) نشان داد که سن شکارگر A. spinidens برای تولید یک تخم بارور به ۵۵/۰ لارو P. interpunctella نیاز داشت. با توجه به پراسنجه­ های نرخ شکارگری و جدول زندگی، به نظر می­ رسد می­توان لارو شب ­پره هندی را به عنوان یک طعمه واسط مناسب برای پرورش سن آندرالوس در ­نظر گرفت.

کلیدواژه ها

سن آندرالوس, جمعیت نگاری, کارایی شکارگر, نرخ مصرف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.