اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر حس انسجام و خود دلسوزی زنان مبتلا به MS

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_NMJ-31-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه حسین زاد

Department of psychology, Urmia Branch, Islamic Azad university, Urmia, Iran

علی خادمی

Department of psychology, Urmia Branch, Islamic Azad university, Urmia, Iran

سید رضا تسبیح سازان مشهدی

Department of psychology, Urmia Branch, Islamic Azad university, Urmia, Iran

رحیم خلیل زاده پشتگل

Nervous and mental diseases group, Urmia University of Medical Sciences, Urmia, Iran.

چکیده

سابقه و هدف: از جمله عوامل روان­شناختی که در سازگاری فرد با بیماری ام اس نقش اساسی دارند، حس انسجام و خود­دلسوزی است. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر حس انسجام و خود­دلسوزی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروز انجان شد. مواد و روش­ها: طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران زن مبتلا به MS شهر ارومیه در سال ۱۴۰۰ بود. حجم نمونه شامل ۳۰ نفر (۱۵ نفر گروه آزمایش و ۱۵ نفر گروه کنترل) از جامعه آماری به شیوه نمونه­گیری در دسترس انتخاب شده و با روش تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایدهی شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه حس انسجام (آنتونوسکی، ۱۹۹۳)  و مقیاس خود­دلسوزی  (ریس و همکاران، ۲۰۱۱)  بود. یافته­ها: میانگین نمرات حس انسجام در مراحل پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری در گروه مداخله به ترتیب ۰۱/۳±۶۶/۴۲، ۰۹/۳±۴۶/۵۰ و ۹۸/۲±۰۶/۵۰ و در گروه کنترل به ترتیب ۲۹/۳±۵۳/۴۲، ۷۸/۲±۲۰/۴۳ و ۵۵/۲±۴۰/۴۳ بود. همچنین میانگین نمرات خود­دلسوزی در مراحل پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری در گروه مداخله به ترتیب ۴۱/۲±۴۰/۲۵، ۸۵/۲±۸۶/۳۲ و ۷۳/۲±۷۳/۳۳ و در گروه کنترل به ترتیب ۹۲/۱±۱۳/۲۵، ۹۸/۱±۲۶/۲۵ و ۹۵/۱±۳۳/۲۴ بود. نتیجه­گیری: نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش به طور معناداری سبب بهبود حس انسجام و خود­دلسوزی در افراد مورد مطالعه شده است، بنابراین استفاده از این مداخله در بیماران مبتلا به MS پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

acceptance and commitment therapy, multiple sclerosis, self-compassion, sense of coherence, درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش, مولتیپل اسکلروز, خود دلسوزی, حس انسجام.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.