بررسی تاثیر تغییرات ضریب زبری بر پهنه بندی سیل و رفتار هیدرولیکی رودخانه ماربر با استفاده از سامانه مکانی GIS و نرم افزار HEC-RAS

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی مدل سازی و فناوری های جدید در مدیریت آب
  • کد COI اختصاصی: MIWM02_156
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید دیمه ور

دانشجوی دکتری مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشگاه علم و صنعت تهران

چکیده

تهیه نقشه های پهنه بندی سیلاب و رفتار هیدرولیکی رودخانه در زمان سیل مانند سرعت و تنش برشی، در مدیریت سیلاب دشت حائز اهمیت می باشد. از جمله موارد اثرگذار بر رفتار هیدرولیکی و پهنه سیلاب رودخانه ضریب زبری بستر رودخانه و سیلاب دشت ها است. ضریب زبری در رودخانه و سیلاب دشت ها به مرور زمان با تغییر در پوشش گیاهی، تغییر می کند. در این پژوهش به بررسی اثر تغییر ضریب زبری ناشی از تغییر پوشش گیاهی در سیلاب دشت ها و بستر رودخانه بر پهنه بندی سیل و رفتار هیدرولیکی رودخانه ماربر با استفاده از سامانه مکانی GIS و الحاقیه HEC- GEORAS پرداخته شد. بدین منظور دو پلن جهت مدلسازی برای سیل با دروه بازگشت ۱۰۰ ساله تعریف شد به نحوی که در پلن دوم، مدلسازی با افزایش ضریب زبری در بستر رودخانه و سیلاب دشت ها تکرار گردید. بر اساس نتایج حاصل از مدلسازی پس از افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی ضریب زبری در رودخانه و سیلاب دشت ها ناشی از تغییر پوشش گیاهی، با وجود تغییر کم سرعت متوسط سیلاب و تنش برشی در برخی مقاطع، حداکثر سرعت متوسط و حداکثر تنش برشی به ترتیب ۲۰.۳۸ و ۲۳.۶ درصد کاهش یافت. در حالی که تغییر ضریب زبری تاثیر بسیار کمی بر پهنه سیلاب داشت و حداکثر پهنه سیلاب تنها ۰.۰۶۴۶ درصد افزایش پیدا کرد.

کلیدواژه ها

پهنه بندی سیلاب، ضریب زبری بستر، GIS، HEC-GEO RAS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.