تهیه نقشه های سه بعدی توزیع اندازه ذرات نهایی سازنده خاک (بافت خاک) با استفاده از معادلات عمق و شبکه های عصبی مصنوعی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-1_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 221
نویسندگان
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان
استاد گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه تهران
گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
در نقشههای مرسوم معمولا چگونگی تغییرات بافت خاک در فواصل بین نقاط نمونهبرداری نشان داده نمیشود و در این نقشهها و نقشههای رقومی، تغییرات تدریجی بافت خاک با عمق به خوبی قابل پیشبینی نیست. از تکنیک نقشهبرداری رقومی برای تخمین ذرات نهایی سازنده خاک در مکانهای نمونهبرداری نشده و از معادلات عمق خاک برای نشان دادن تغییرات بافت خاک با عمق و تخمین آن در هر عمق دلخواه میتوان استفاده نمود. در این مطالعه در ۱۰۳ نقطه مشاهداتی واقع در دشت سیلاخور در شمال غرب شهرستان دورود استان لرستان، معادله عمق اسپلاین با سطح برابر بر دادههای سیلت، شن و رس تا عمق یک متری برازش داده شد و مقادیر این اجزاء در پنج عمق استاندارد شامل ۵-۰، ۱۵-۵، ۳۰-۱۵، ۶۰-۳۰ و ۱۰۰-۶۰ سانتیمتر تخمین زده شد. این اطلاعات با متغیرهای کمکی استخراج شده از تصاویر ETM+سنجندههای ماهواره لندست و مدل رقومی ارتفاعی (DEM) تلفیق و بر اساس روابط بین آنها نقشه پیوسته پیشبینی مقدار اندازه ذرات نهایی سازنده خاک و کلاسهای بافت خاک با استفاده از مدل شبکههای عصبی مصنوعی برای کل منطقه به دست آمد. نتایج تجزیه و تحلیل حساسیت نشان داد اهمیت نسبی دادههای کمکی در پیشبینی بافت خاک برای اجزاء مختلف بافت و در اعماق مختلف متفاوت است. بر طبق نتایج حاصله توانایی شبکههای عصبی در تخمین بافت خاک در لایههای سطحی بیشتر از لایههای پایینی بود. مقادیر R۲ برای رس، سیلت و شن از سطح به عمق به ترتیب از ۷۳/۰ تا ۴۹/۰، از ۷۶/۰ تا ۴۳/۰ و از ۶۸/۰ تا ۲۶/۰ به دست آمد. این نتایج در نقشهبرداری رقومی در حد قابل قبولی هستند. افزون بر این، نتایج نشان داد دادههای کمکی مستخرج از تصاویر ماهوارهای در لایه های سطحی و دادههای مستخرج از DEM در لایههای عمقی اهمیت بیشتری در تخمین بافت خاک داشتند.کلیدواژه ها
digital soil mapping, Silakhor Plain, scorpan model, remote sensingاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.