بررسی اثر گندزدایی آب با کلر بر رها سازی و حذف اندوتوکسین

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-9-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس رضائی

قادر غنی زاده

احمد رضا یزدانبخش

قربان بهزادیان نژاد

علی خوانین

محمد تقی قانعیان

سید داور سیادت

ابراهیم حاجی زاده

چکیده

مقدمه. اندوتوکسین باکتریائی یک ترکیب لیپوپلی ساکاریدی است که تماس با آن باعث اسهال ، استفراغ، تب ، کاهش فشار خون سیستولیک، شوک ، انعقاد درون رگ و مرگ میگردد.هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر کلر زنی آب در رهاسازی و حذف اندوتوکسین به عنوان فرآورده جانبی گند زدائی در آبهای آلوده بود. مواد و روش ها. در این مطالعه تاثیراشکال و غلظت های مختلف کلرآزاد بر گندزدائی آب آلوده به اشرشیاکلی(۲۵۹۲۲ ATCC ) با دانسیته باکتریایی ۵/۰ مک فارلند در رهاسازی وحذف اندوتوکسین حاصله از مرگ این باکتری در راکتور منقطع با حجم ۵۰ میلی لیتر مورد بررسی قرار گرفت. گندزدایی با زمان تماس ۴۰ دقیقه و شمارش باکتری ها با استفاده از روش کشت درپلیت انجام گردید. اندازه گیری اندوتوکسین در طی فرآیند گندزدائی با تناوب زمانی ۴۰،۳۰،۲۰،۱۰،۵ دقیقه و روش رنگ سنجی۱و۹ دی متیل متیلن بلو با اسپکترفتومتر در طول موج ۵۳۵ نانومترانجام شد. نتایج. کلر به عنوان یک گندزدای متداول ، باعث گندزدائی عوامل باکتریایی گرم منفی و رها سازی اندوتوکسین میگردد ولی کلرآزاد موجود در مدت زمان متداول گندزدایی (۳۰-۱۵ دقیقه)تاثیری بر حذف اندوتوکسین ندارد. همچنین اشکال مختلف کلر آزاد و غلظت های مختلف آنیون نیترات که از عوامل شیمیایی متداول در آبهای سطحی حاوی اندوتوکسین است تاثیری برمیزان رها سازی و حذف اندوتوکسین ندارد.تنها عامل موثردرمیزان رها سازی اندوتوکسین دانسیته باکتریائی موجود در آب است. بحث. با توجه به اینکه اندوتوکسین اثرات سوء بهداشتی متعددی دارد و در شرایط مختلف صحرایی و نظامی غالبا از کلرزنی به عنوان گزینه نهائی جهت سالم سازی آبها استفاده می شود، لازم است ازگندزداهائی استفاده شود که ضمن گندزدائی کامل آب تولید فرآورده های جانبی نظیر اندوتوکسین و سایر سموم میکروبی بر سلامت مصرف کنندگان تاثیر سوء نداشته باشد.

کلیدواژه ها

گند زدایی آب, کلر زنی آب, فرآورده جانبی, اندوتوکسین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.