شیوه های کاربرد حسن تعلیل در قصاید انوری

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی، دوره: 9، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_KVSHN-9-16_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا غریب حسینی

دانشجوی دکتری ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

محمدصادق بصیری

دانشیار دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

حسن تعلیل یکی از صناعات ادبی است که علت هر پدیده را به صورت ادبی و با زبان هنر و تصویر بیان می کند. انوری از بزرگترین قصیده سرایان قرن ششم هجری است که به مدح و وصف شاهان و امیران معاصر خویش پرداخته است. او در این شیوه به منظور خلق مضامین و تصاویر تازه، از صنعت حسن تعلیل استفاده چشمگیری کرده است. در این مقاله، بعد از بیان مختصری از زندگی انوری و تعریف حسن تعلیل، شیوه­ های کاربردی حسن تعلیل در قصاید او بررسی شده است؛ در قصاید انوری حسن تعلیل شامل ماه و خورشید، افلاک و ستارگان، منسوبات ستارگان، آب و باد و خاک و آتش، قوانین طبیعت و قراردادهای طبیعی، سنت­ های ادبی و دلیل تراشی های غریب و بعضا غلو آمیز و مبتذل است که درباره هر یک با ذکر شواهدی چند بحث شده است.

کلیدواژه ها

انوری, مدح, حسن تعلیل, قصیده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.