تحلیل و بررسی دیدگاه های اندیشمندان علوم بلاغی در زمینه تصدیر

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی، دوره: 13، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_KVSHN-13-25_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداحمد پارسا

عضو هیات علمی دانشگاه کردستان

چکیده

یکی از آرایه های ادبی «رد العجز علی الصدر» است که از تکرار واژه آغاز یک بیت در پایان آن پدید می آید و همین تکرار موجب زیبایی کلام می گردد. نام این آرایه موجب اختلاف نظر ادبای عرب و ایرانی گشته است. آنچه را ابن معتز، سکاکی، خطیب تبریزی، سعد الدین تفتازانی و دیگر علمای عرب از آغاز تا امروز و بسیاری از اندیشمندان علوم بلاغی زبان فارسی «رد العجز علی الصدر» نامیده اند، در نظر محمدبن عمر رادویانی، شمس قیس رازی و به تبع آنان، برخی از مولفان معاصر کتب بدیع، «رد الصدر الی العجز» خوانده شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی دلایل این اختلاف نظر و نمایاندن دیدگاه درست تر با ذکر دلایل مستند است؛ به همین منظور، همه آثار معتبر عربی و فارسی بررسی گردیده است. بررسی ها بیانگر آن است که اختلاف نظر بر سر واژه «رد» است که در فارسی معانی مختلفی برای آن در نظر گرفته شده است. این واژه بر اساس تداعی معانی و زیبایی شناسی بهتر است. «رد العجز علی الصدر» خوانده شود.

کلیدواژه ها

رد العجز علی الصدر, رد الصدر الی العجز, بدیع, آرایه های ادبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.