بررسی اثر خرداقلیم های شهری بر تبخیر- تعرق گیاه مرجع در سطح شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی هواشناسی و مدیریت آب کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCAGM01_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1368
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام شفیعیون

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه صنعتی اصفهان

مهدی قیصری

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اص

محمدمهدی مجیدی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اص

سیدسعید اسلامیان

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

فرایند شهرسازی تغییرات چشمگیری در سطح زمین و خصوصیات جوی یک محل به وجود میآورد که میزان تشعشع خالصدریافتی در سطح زمین را تحت تاثیر قرار می دهد. دمای هوا و رطوبت نسبی دو شاخص مهم هواشناسی معرف تشعشعدریافتی و سطح تبخیر می باشند. نیاز آبی گیاه تابعی از دمای هوا، رطوبت نسبی هوا، تشعشع و سرعت باد میباشد. اطلاع ازروند تغییرات پارامترهای اقلیمی در سطح شهر برای کنترل آب مصرفی در فضای سبز شهری و تعیین زمان و مقدار آبیاریاولویت دارد. به منظور بررسی اثر خرداقلیمهای شهری بر تبخیر- تعرق گیاه مرجع شش منطقه در سطح شهر اصفهان که ازنظر سطوح فضای سبز، آسفالت، اراضی مسکونی و ساختمانها، اراضی بایر، اراضی کشاورزی و سطوح آب با یکدیگر متفاوتبودند، شناسایی شدند و پناهگاههای هواشناسی و دستگاههای ثبات اندازه گیری دما و رطوبت نسبی هوا در هر شش منطقهنصب گردید. اندازه گیری دما و رطوبت نسبی هوا با فاصله زمانی 5 دقیقه به مدت 9 ماه انجام شد. تبخیر- تعرق گیاه مرجع ازرابطه فائو -پنمن- مانتیث و هارگریوز- سامانی به صورت روزانه محاسبه شد. دستگاه ثبات نصب شده در پناهگاه ایستگاههواشناسی اصفهان به عنوان معیار مقایسه سایر ایستگاهها انتخاب شد. نتایج نشان داد که در فاصله اطمینان 99 % اختلافمعنی داری بین تبخیر- تعرق مرجع محاسبه شده با استفاده از روابط فوق در 6 منطقه وجود دارد. بیشترین اختلاف تبخیر-تعرق بین 6 منطقه انتخاب شده (با استفاده از رابطه فائو- پنمن- مانتیث) برابر با 1/4 میلیمتر در روز در فروردین ماه و بیشترین میزان اختلاف تبخیر- تعرق بین 6 منطقه انتخاب شده (با استفاده از رابطه هارگریوز- سامانی) برابر با 9/7 میلیمتر در روز در خرداد ماه بود.

کلیدواژه ها

دمای هوا، رطوبت نسبی، فائو- پنمن- مانتیث، هارگریوز- سامانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.