تحلیل تناسبات طلایی در معماری ایرانی با بررسی پیوستگی فضایی صحن های میدانگاهی (نمونه موردی : مجموعه شاه نعمت الله ولی ، ماهان، کرمان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و هفتمین همایش ملی معماری و شهر پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCSAC07_256
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین عزیزمقدم

کاندیدای دکتری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهیدرجایی، تهران، ایران

سیدمجید هاشمی طغرالجردی

استادیار، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهیدرجایی، تهران، ایران.

چکیده

هر یک از آثار معماری با ویژگی های خاص خود تاثیر منحصربفردی بر مخاطب می گذارد که برای فهم این تاثیر باید معماری آن بنا تحلیل شوددو. بعد عینی و ذهنی ، ابعاد اصلی آثار معماری می باشند و از آنجاییکه معماری بیان ایده ها و ارزش ها به وسیله مجموعه ای از نشانه های بصری است بنابراین این ایده ها و ارزش ها به عنوان ابعاد ذهنی در شکل گیری یک بنای تاریخی در لایه های مستتر قرار گرفته و با شناخت آنها، مبانی نظری یک اثر معماری شکل می گیرد. در بسیاری از منابع ، شهرها و بافت های تاریخی برجای مانده از گذشته ، بهترین نمونه برای فهم کیفیت مقیاس انسانی دانسته شده است . از همین رو در مقاله حاضر تلاش شده تا نمونه ویژه ای از فضاهای شهری تاریخی ، مجموعه شاه نعمت الله ولی ماهان کرمان، از این منظر تحلیل گردد. هرچند در بسیاری از منابع طراحی شهری بر وجود ارتباط مناسب بین ابعاد انسان و فضا در ایجاد مقیاس انسانی تاکید شده اما دراین بنا که به دلیل ماهیت عملکردی و وسعت بسیارش این ویژگی دیده نمی شود، مقیاس انسانی همچنانمشهود است . بر این اساس، مقاله پیش رو این موضوع را بررسی می کند که چه عواملی باعث شده صحن های مجموعه شاه نعمت الله باوجود وسعت بسیار، به فضایی غیرانسانی تبدیل نشود و جذابیت و زیبایی اش حفظ گردد. بدین منظور، در این پژوهش از روش توصیفی - تحلیلی برای پیشبرد موضوع استفاده شده است . بررسی های پژوهش نشان می دهد در این صحن ها، بیشتر با تاکید بر جنبه های ادراکی فضا و نحوه ادراک آن توسط بیننده، به جای ابعاد و وسعت واقعی فضا و اجزای آن، کیفیت مقیاس انسانی در این مجموعه تقویت گردیده است .

کلیدواژه ها

پیوستگی فضایی ، تناسبات طلایی ، سلامت روان، شاه نعمت الله ولی ، صحن میدانگاهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.