الگوهای پایدار در معماری ایرا ن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و هفتمین همایش ملی معماری و شهر پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCSAC07_235
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلمان نقره کار

استادیار، عضو هیات علمی دانشکد ه معماری و شهرسازی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی (ره) ، تهران، ایران

مریم سخاوت

کارشناسی ارشد مهندسی معمار ی،گروه معمار ی، دانشگاه علوم و تحقیقات

چکیده

معماری ایران از پیشینه ای غنی برخوردار است که در طی زمان با توجه به شرایط منطقه ای ، اقلیمی ، فرهنگی و جغرافیایی و برخواسته از نیازهای مشترک انسانها، و ویژگیهای مشترک یک بوم شکل گرفته است . ولی با گسترش معماری مدرن بیم آن می رود که بواسطه حجاب فناوری غیربومی ، الگوهای دیگری جایگزین آنها شود. هدف تحقیق این است که به معماری گذشته ایران نه صرفا به مثابه آثار تاریخی گذشته ، بلکه در حکم میراثی نگریسته شود که الگوهای پایدار درون آن ها می تواند الهام بخش معماران معاصر باشد. برمبنای چنین نگرشی ، این تحقیق ، در پی کشف الگوهای پایدار در معماری ایران است . بنابراین سوال اصلی پژوهش این است که »چه چیزی معماری را ایرانی می کند؟« برای پاسخ به پرسش ، مروری بر آثار تاریخی معماری ایران از پیش از اسلام تا پس از اسلام شده و روش تحقیق ، مقایسه تطبیقی این آثار از و تحلیل آنها در دوره های مختلف معماری ایران است تا از این طریق الگوهای مشترک در »معماری ایران« کشف شوند. نتیجه تحقیق ، کشف چهار کهن الگوی »چهارطاقی ، حیاط مرکزی یا میانسرا، ایوان و تالار ستوندار یا شبستان« در معماری ایران است که همانگونه که تا امروز نیازهای انسان ایرانی را برآورده کرده اند، در شکل گیری امروز و آینده ایران نیز قابل تداوم و تکامل باشند. امید است با شناساندن این الگوها و بکارگیری آنها در طراحی معماری امروز و آینده ایران بتوان آثار معماری دارای »هویت و اصالت « ایرانی ، خلق کرد و زمینه »حال خوب« بهره برداران ایرانی خود را فراهم نمود.

کلیدواژه ها

آموزش معماری ، الگوهای معماری ، معماری ایرانی ، الگوی چهارطاقی ، الگوی ایوان، الگوی حیاط مرکزی ، الگوی تالار ستوندار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.