بررسی تاثیر عمق کاشت و تراکم کاشت بر رویش ارتفاعی، قطر یقه و درصد زنده مانی گونه زرد تاغ ((Haloxylon persicum

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 18، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-18-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی جهانی

دانشجوی دکترای جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران،

وحید اعتماد

استادیار جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

محمد دولتی

کارشناس ارشد جنگل داری، اداره کل منابع طبیعی استان قم

نازی اوانی

کارشناس ارشد جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه مازندران

چکیده

تولید نهال گیاهان بومی و غیر­بومی در نهالستان یکی از مواد اولیه برای جنگل­کاری در مناطق خشک بشمار می­رود. یکی از عوامل موثر و تاثیرگذار بر روی تولید نهال در نهالستان تراکم بذر و عمق کاشت می­باشد که در این ارتباط مطالعات وسیعی صورت گرفته ­است، بنابراین در این تحقیق سعی شده ­است تا تاثیر این دو عامل را بر فاکتورهای رویشی گونه زرد­تاغ بررسی نماییم. تاغ­کاریهای حسین­آباد استان قم با مساحت ۳۱۸۰ هکتار، در۳۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان قم قرار دارد. در این طرح اثرهای دو تیمار عمق کاشت و تراکم کاشت بر روی گونه زرد­تاغ (Haloxylon persicum) مورد مطالعه قرار گرفت. تیمار عمق کاشت در ۴ عمق ۱، ۲، ۳ و ۴ سانتی­متر و تیمار تراکم بذر در ۵ سطح ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰ عدد بذر در واحد سطح (۱۰۰۰ متر مربع) انتخاب شد و هر یک از تیمارها در ۳۰ تکرار انجام شد. اولین اندازه­گیریها ۱ سال پس از کاشت در سال ۷۸ از قطر یقه (میلی­متر)، ارتفاع (سانتی­متر) و درصد زنده­مانی بذرها انجام گردید و نتایج ثبت شد. برداشت­های بعدی ۲ سال پس از کاشت (۱۳۸۰)،۳ سال پس از کاشت (۱۳۸۱)، ۵ سال پس از کاشت (۱۳۸۳)، ۷ سال پس از کاشت (۱۳۸۵) و ۹ سال پس از کاشت (۱۳۸۷) انجام شد. نتایج مقادیر قطر یقه، ارتفاع و درصد زنده­مانی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست­آمده عمق کاشت ۱ سانتی­متر مناسبترین نتایج را از نظر قطر یقه، ارتفاع و درصد زنده­مانی داشت و برای جنگل­کاری پیشنهاد می­گردد. همچنین تراکم کاشت ۲۰۰ عدد بذر در واحد سطح جهت جنگل­کاری با این گونه مطلوب می­باشد.

کلیدواژه ها

تراکم کاشت, عمق کاشت, رویش ارتفاعی, زنده مانی, . Haloxylon persicum

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.