بررسی تغییرات عامل های پوشش گیاهی در راستای گرادیان چرایی در مراتع استپی ندوشن یزد

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-18-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام فخیمی ابرقویی

کارشناسی ارشد مرتع داری، دانشگاه تربیت مدرس

منصور مصداقی

گروه مرتع داری، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

قاسمعلی دیانتی تیلکی

، گروه مرتع داری، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

امروزه بهره­برداریهای بی­رویه از مراتع سبب گردیده که این منابع با ارزش از لحاظ کیفی و کمی در معرض خطر قرار گیرند. بنابراین بررسی تاثیر چرا بر فاکتورهای پوشش گیاهی لازم و ضروریست. در این تحقیق اثر سه سطح مختلف چرایی (شدید، متوسط و سبک) در راستای گرادیان چرایی بر درصد تاج پوشش، میزان تولید،  تراکم، درصد لاشبرگ، درصد سنگ و سنگریزه و خاک لخت مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام پژوهش از روش طبقه­بندی- سیستماتیک- تصادفی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی استفاده شد. به­طوری­که در هر پلات۲m۲، درصد تاج پوشش کل، درصد تاج پوشش فرم­های رویشی مختلف، وزن خشک گونه­های مورد استفاده دام، تعداد پایه­های هر گیاه، درصد لاشبرگ و سنگ و سنگریزه یادداشت شد. جهت طبقه­بندی محل­های نمونه­گیری بر حسب گونه­های شاخص از آنالیز TWINSPAN استفاده شد و به­منظور بررسی اثر کلی تیمارهای شدت چرایی بر فاکتورهای پوشش گیاهی و رابطه تغییرات فاکتورهای پوشش با فاصله از آبشخور به­ترتیب از روش آماری تجزیه واریانس یک­طرفه و آنالیز همبستگی پیرسون استفاده شد. بدین ترتیب، با استفاده از آنالیز  TWINSPAN۳ گروه سایت چرایی در این منطقه تشخیص داده شد. نتایج حاصل از بررسی نشان داد که درصد تاج پوشش گیاهان خوشخوراک و میزان تولید از سطح چرای سبک به شدید به طور معنی­داری کاهش می­یابد (۰۵/p< ). بنابراین چرای شدید از لحاظ درصد پوشش تاجی کل، درصد لاشبرگ، درصد سنگ و سنگریزه تفاوت معنی­داری با سطوح چرای متوسط و سبک دارد (۰۵/p< ). به هر حال، سه سطح چرایی از لحاظ درصد تاج پوشش گونه­های غیرخوشخوراک و تراکم دارای اختلاف معنی­دار نیستند (۰۵/p> ).

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی, گرادیان چرا, آنالیز TWINSPAN, ندوشن, یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.