الگوی پارادایمی تمرکززدایی از نظام آموزش و پرورش ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-16-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد صادق کریمی

دانشجوی دکترای مدیریت آموزشی دانشگاه اصفهان و مربی گروه علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان

رضا هویدا

دانشیار گروه علوم تربیتی دانشگاه اصفهان

سید علی سیادت

استاد گروه علوم تربیتی دانشگاه اصفهان

چکیده

هدف: به­منظور شناسایی راهبردهای تمرکززدایی، از طریق ارائه الگوی پارادایمی عدم تمرکز در نظام آموزش و پرورش ایران، این پژوهش به­دنبال تعیین شرایط علی، زمینه­ای و مداخله­گر موثر در تعیین سطوح تمرکز و عدم تمرکز در نظام آموزش و پرورش ایران، بر  اساس تجارب زیسته و مطالعات صاحب­نظران و مدیران عالی و میانی آموزش و پرورش از سال ۱۳۵۷ تا کنون بوده است.مواد و روش­ها: این پژوهش از نوع کیفی با استفاده از رویکرد داده­بنیاد اجرا شده است. از جامعه هدف، شامل صاحب­نظران و مدیران ارشد آموزش و پرورش، ۱۵ نفر مدیر و ۱۰ نفر صاحب­نظر به شیوه هدفمند انتخاب شدند. داده­ها از طریق مصاحبه حضوری نیمه باز جمع­آوری شد. مصاحبه­ها ضبط و در کدگذاری باز مضمون­ها، مفاهیم و مقوله­ها تعیین گردید. در کدگذاری محوری، مفاهیم و مقوله­ها ذیل شرایط علی، مداخله، زمینه­ای، راهبردها و پیامدها، طبقه­بندی و با تعیین مقوله محوری، کدگذاری انتخابی انجام شد.بحث و نتیجه­گیری:  آموزش و پرورش دارای ساختاری متمرکز، ناهماهنگ و کمی­گرا است. این نظام، برنامه­های یکسانی را برای همه دانش­آموزان در جامعه­ای متکثر تجویز می­کند که پاسخگوی نیازهای فردی و اجتماعی نبوده و فاقد کارآیی است. تمام صاحب­نظران و مدیران در ضرورت تمرکززدایی از این نظام توافق دارند. اما شرایطی مانند؛ سیاست­زدگی، مقاومت کانون­های قدرت ستادی، بی­انگیزگی منابع انسانی، ضعف اقتصادی، شرایط سیاسی، وابستگی به بودجه عمومی، نگرانی از قوم­گرایی در عدم تمرکز، عزل و نصب­های رانتی و سیاسی، بی­ثباتی مدیریت و مقررات و ... طرح­های تمرکززدایی را به شکست می­کشاند. راهبردهایی مانند تشکیل شورای راهبردی به­عنوان اهرم قدرت حاکمیت در حمایت از تمرکززدایی اداری، اطمینان­بخشی به مدیران و نیروهای ستادی از نقش آن­ها در نظام غیرمتمرکز، تقویت موقعیت قانونی شوراهای استان، منطقه و مدرسه، تدوین استراتژی­های طراحی برنامه و محتواهای آموزشی بومی در کنار برنامه­های ملی در چارچوب منافع ملی، تشکیل و تقویت انجمن­های علمی و نظام معلمی، توانمندسازی نیروهای صف، تدوین سند و برنامه عملیاتی مناطق و استان­ها براساس نیازسنجی، حمایت فنی و مالی از مناطق کم­برخوردار و استفاده از قابلیت­های بومی برای تمرکززدایی تدریجی می­تواند به بهبود کیفیت آموزش و پرورش و ایفای نقش این سیستم در فرآیند توسعه بیانجامد.

کلیدواژه ها

"آموزش و پرورش", "تمرکززدایی", "تمرکز", "داده بنیاد", "عدم تمرکز"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.