بررسی و ارزیابی تجربی آبشستگی پایین دست سرریز کلیدپیانویی ذوزنقه ای نوع A در جریان آزاد و مستغرق

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه هیدرولیک، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHYDAN-18-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز بداغی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مسعود قدسیان

استاد هیدرولیک، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست و پژوهشکده مهندسی آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چنور عبدی

دانشجوی دکتری/ مهندسی عمران آب و سازههای هیدرولیکی، دانشکده عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش، آبشستگی پایین دست سرریز کلیدپیانویی ذوزنقه ای نوع A در جریان آزاد و مستغرق، به صورت آزمایشگاهی بررسی و ارزیابی شد. برای انجام آزمایش ها از فلومی به طول ۱۰، عرض ۷۵/۰ و ارتفاع ۸/۰ متر استفاده شد. آزمایش ها با دبی های بین ۳۰ تا ۷۰ لیتر بر ثانیه، عدد فرود ذره بین ۰۲۹/۰ تا ۰۵۸/۰، عمق پایاب ۱۳/۰ متر برای جریان آزاد و ۲۳/۰ و ۲۹/۰ متر برای جریان مستغرق انجام شد. جنس بستر در پایین دست سرریز، ماسه ای با دانه بندی یکنواخت، قطر میانگین ۲/۲ میلی متر و به ضخامت ۴۲۵/۰ متر و طول ۲ متر بود. نتایج نشان داد در جریان آزاد تغییرات بستر نسبت به جریان مستغرق با سرعت بیشتری انجام می-شود و عمق و طول حفره ی آبشستگی بیشتر می باشد. عمق آبشستگی نسبی با افزایش ۷۷ درصدی عمق پایاب برای اعداد فرود ذره ۰۲۹/۰، ۰۳۷/۰، ۰۴۵/۰، ۰۵۲/۰ و ۰۵۸/۰، به ترتیب ۴۲، ۴۵، ۲۱، ۲۸ و ۲۷ درصد و با افزایش ۱۲۳ درصدی عمق پایاب، به ترتیب ۹۵، ۹۲، ۹۰، ۷۵ و ۶۸ درصد کاهش می یابد. با افزایش ۱۸ درصدی نسبت استغراق در عدد فرود ذره ۰۲۹/۰، و افزایش ۹۶ درصدی نسبت استغراق در عدد فرود ذره ۰۵۸/۰، بیشینه عمق آبشستگی نسبی به ترتیب ۹۲ و ۵۶ درصد کاهش می یابد. محل وقوع بیشینه عمق آبشستگی در عمق پایاب ۱۳/۰، ۲۳/۰ و ۲۹/۰متر به ترتیب در فاصله ی ۱۸/۰ الی ۳۰/۰، ۱۸/۰ الی ۳۶/۰ و ۰۳/۰ الی ۳۰/۰ متری از پنجه ی سرریز، ایجاد شده است. با افزایش عدد فرود ذره، طول نسبی حفره ی آبشستگی افزایش یافته است.

کلیدواژه ها

آبشستگی, سرریز کلیدپیانویی, جریان آزاد, جریان مستغرق, نسبت استغراق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.