سبک زندگی و اثربخشی نقوش انسانی خانه ابریشمی بر ماندگاری جایگاه اجتماعی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جلوه هنر، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JJHJOR-15-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال الدین سهیلی

دانشیارگروه معماری، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران، نویسنده مسئول.

عظمی علاالدینی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه رجاء، قزوین، ایران.

چکیده

سبک زندگی مفهومی است که با انتخابی شدن روش زندگی معنا پیدا می­کند و به شخصیت و ترجیحات افراد برمی­گردد. با روی کارآمدن سلسله قاجار درتاریخ پررمز و راز ایران به واسطه پیشرفت هایی که در جنبه­های اجتماعی­­-اقتصادی، فرهنگی و توسعه روابط خارجی با کشورهای اروپایی و ­غربی و رواج تجددگرایی در کشور رخ داد، تصویرگری و تزیینات دچار تغییرات اساسی گردید. در این شرایط، گروه های مختلف اجتماعی شکل گرفت که به­تدریج، و­ در اثر مجاورت و هم نشینی گروه های مختلف سبک های زندگی خاصی ایجاد گردید. این پژوهش، نه تنها جنبه های تاریخی را بررسی می­کند، بلکه به تحلیل خصایص اجتماعی- فرهنگی نیز می­پردازد و به دنبال یافتن اثربخشی نقوش انسانی بر کیفیت سبک زندگی و ماندگاری جایگاه اجتماعی در خانه های تجار و بازرگانان است. از این رو پرسش این است که، چگونه نقوش انسانی بر کیفیت زندگی و ماندگاری جایگاه اجتماعی طبقات اجتماعی در خانه­های اشرافی گیلان دردوران قاجار اثرگذار بوده است. خانه ابریشمی به­جا­مانده از دوران قاجار در رشت به عنوان نمونه، مورد بررسی و بازنگری قرار گرفته ­است. از آن جایی که، در­ این دوران اقتصاد و تجارت رونق گرفت و رشت به عنوان شهری تجاری شناخته­ شد، عوامل اقتصادی اثرات شگرفی بر جای گذاشته­است. از این­رو، بازرگانان بسیاری در رشت زندگی می­کردند. آن ها خانه­های مسکونی خویش را باشکوه و بزرگ می­ساختند. با در نظر­گرفتن ماهیت موضوع، پژوهش حاضر مبتنی بر استدلال استنتاجی ­است و با رویکردی به تحلیل محتوا، روش­شناسی تفسیری-تاریخی را اتخاذ می­نماید. لذا، اطلاعات این پژوهش از طریق تحقیقات کتابخانه­ای و تحقیقات میدانی جمع آوری شده­است. در رشت خانه­های اعیانی و مجلل بسیاری باقی مانده ­است. چرا که به دلیل توسعه ابریشم، این شهر در دوران قاجار از رشد اقتصادی قابل­توجهی برخودار ­بود. بر طبق تفسیر و تحلیل یافته­ها ارتباط مستقیمی میان متغیرات سبک زندگی و عواملی مانند عادت واره، مصرف­گرایی، تمایزات اجتماعی، سرمایه اقتصادی، شغل و سبک­کاری افراد وجود داشته­است.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: سبک­زندگی, نقاشی دوران قاجار, خانه­های اعیانی, خانه­ابریشمی, جایگاه ­اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.