نقش ویژگیهای شخصیتی و خودکنترلی در پیشبینی پرخاشگری سایبری نوجوانان شهر اردبیل
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته ای علوم بهداشتی، روانشناسی، مدیریت و علوم تربیتی
- کد COI اختصاصی: HPMECONF07_040
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 322
نویسندگان
دانشجو ارشد رشته روانشناسی تربیتی دانشگاه محقق اردبیلی
دانشیار گروه مشاوره، دانشگاه محقق اردبیلی
دانشیار گروه مشاوره، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش ویژگیهای شخصیتی و خودکنترلی در پیشبینی پرخاشگری سایبری نوجوانان شهر اردبیل بود. روش پژوهش حاضر همبستگی با استفاده از رگرسیون میباشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را نوجوانان ۱۳ تا ۱۷ ساله شهر اردبیل در سال ۱۴۰۱ تشکیل میدهند که تعداد آنها برابر ۲۵۶۱۰ نفر میباشد. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد و تعداد نمونه برابر ۳۷۹ نفر بدست آمد که به روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامههای استاندارد ویژگیهای شخصیتی، خودکنترلی و خشونت سایبری استفاده شد. دادهها با نرم افزار SPSS تحلیل شد و برای تحلیل فرضیات از ضریب رگرسیون استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده از تحقیق، ویژگیهای شخصیتی و خودکنترلی در پیشبینی پرخاشگری سایبری نوجوانان شهر اردبیل نقش معنیداری دارد. به این صورت که روان آزرده خویی ۲۷/۰، برونگرایی ۲۰/۰-، سازگاری ۲۶/۰- و وجدانی بودن ۳۰/۰- تغییرات مربوط به پرخاشگری سایبری را پیشبینی میکنند. همچنین ضریب بتا نشان میدهد که خودکنترلی ۴۴/۰ تغییرات پرخاشگری سایبری نوجوانان را پیشبینی میکند. بنابراین نتیجهگیری میشود که با افزایش روان آزرده خویی، میزان پرخاشگری سایبری نیز افزایش مییابد و با افزایش برونگرایی، سازگاری، وجدانی بودن و خودکنترلی، میزان پرخاشگری سایبری نوجوانان کاهش مییابد.کلیدواژه ها
ویژگی های شخصیتی، خودکنترلی، پرخاشگری سایبریمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.