مقایسه تاثیر گاز انتونوکس با لیدوکائین بر علائم حیاتی حین برش و ترمیم اپی زیاتومی زنان نخست زا: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 19، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-19-39_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم هنرمندپور

کارشناس ارشد مامایی، گروه مامایی، دانشکده علوم پزشکی شوشتر، شوشتر، ایران.

سلیمه نظامی وند چگینی

کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

معصومه یارعلی زاده

کارشناس ارشد مامایی، مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.

چکیده

مقدمه: زایمان حادثه ای بالقوه تنش زا است. تنش و اضطرابی که مادر در حین زایمان به خصوص در موارد نیاز به اپی زیاتومی تجربه می کند، با تحریک اعصاب سمپاتیک منجر به بروز تغییراتی در علائم حیاتی می شود که می تواند اثرات نامطلوبی بر سلامت مادر و نوزاد داشته باشد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه گاز انتونوکس با لیدوکائین بر علائم حیاتی حین برش و ترمیم اپی زیاتومی زنان نخست زا انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال ۱۳۹۴ بر ۱۲۰ زن باردار نخست زا انجام شد. در گروه مداخله، گاز انتونوکس از ۲ دقیقه قبل از برش و ترمیم اپی زیاتومی داده شد و بعد از اتمام برش و ترمیم قطع می شد. در گروه کنترل طبق روش معمول از ۵ میلی لیتر لیدوکائین ۲% قبل از برش و ترمیم اپی زیاتومی استفاده شد. علائم حیاتی قبل و بعد از برش و ترمیم اپی زیاتومی با استفاده از دستگاه پالس اکسی متر مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۲) و آزمون های من ویتنی و کای دو انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: بین میزان نبض، درصد اشباع اکسیژن شریانی قبل و بعد از برش و ترمیم اپی زیاتومی، میزان تنفس بعد از برش و قبل از ترمیم اپی زیاتومی و میزان فشارخون سیستول و دیاستول قبل و بعد از برش و ترمیم اپی زیاتومی در دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (۰۵/۰p> ). در دو گروه بین میزان تنفس قبل از برش و بعد از ترمیم اپی زیاتومی، تفاوت معنی داری وجود داشت (۰۵/۰p< ). این میزان در گروه انتونوکس بیشتر از لیدوکائین بود. میزان فشار خون دیاستول قبل و بعد از برش اپی زیاتومی تفاوت معنی داری داشت (۰۵/۰p< )، بدین معنا که در گروه انتونوکس کمتر بود. هیچ گونه عوارض جانبی مشاهده نشد. نتیجه گیری: گاز انتونوکس همانند لیدوکائین در صورت استفاده صحیح، هیچ گونه اثرات جانبی بر علائم حیاتی مادر ندارد.

کلیدواژه ها

اپی زیاتومی, زنان نخست­زا, علائم حیاتی, گاز انتونوکس, لیدوکائین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.