تاثیر وضعیت زانویی - سینهای بر چرخش نمایش بریچ به سفالیک در زنان باردار: کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 21، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-21-12_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم تفضلی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

معصومه کردی

استادیار گروه مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

سلمه دادگر

استادیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

حبیب الله اسماعیلی

استاد گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

معصومه میرتیموری

دانشیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: نمایش بریچ، یکی از نمایش های غیرطبیعی شایع جنین در زمان ترم است و در اکثر موارد، زایمان به روش سزارین انجام می­شود. تکنیک های وضعیت­گیری، یکی از روش هایی است که برای چرخش نمایش بریچ به سفالیک مطرح شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر وضعیت زانویی - سینه­ای بر چرخش نمایش بریچ به سفالیک در زنان باردار انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال ۹۶-۱۳۹۵ بر روی ۸۴ زن باردار با نمایش بریچ و سن حاملگی ۳۶-۳۴ هفته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد انجام شد. افراد به روش تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله علاوه بر مراقبت معمول دوران بارداری، به مدت ۱۰ روز و هر روز ۳ مرتبه و به مدت ۱۵-۱۰ دقیقه در وضعیت زانویی سینه­ای قرار گرفتند و در گروه کنترل، مراقبت معمول انجام شد. ابزار گردآوری داده­ها، فرم اطلاعات فردی مامایی، ثبت قرارگیری مادر در وضعیت زانویی سینه­ای و فرم پیگیری بود. نمایش جنین بلافاصله بعد از مداخله و در زمان زایمان در هر دو گروه بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۳) و آزمون های آماری تی مستقل، کای دو، تست دقیق فیشر، من ویتنی و رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی­دار در نظر گرفته شد. یافته ها: بر اساس نتایج رگرسیون لوجستیک، مادران گروه مداخله بلافاصله بعد از مداخله ۸/۳ برابر زنان گروه کنترل شانس تبدیل نمایش جنین به سفالیک را داشتند (۴۱۵/۱۶-۴۶۷/۱ با فاصله اطمینان، ۸/۳=OR، ۰۱/۰=p)، همچنین این شانس در زمان زایمان برابر ۴۳/۳ بود (۷۴۵/۱۰- ۰۹۵/۱ با فاصله اطمینان، ۴۳/۳=OR، ۰۳۴/۰=p). نتیجه گیری: قرارگیری مادر در وضعیت زانویی - سینه­ای، می تواند سبب چرخش نمایش بریچ به سفالیک گردد، لذا استفاده از این وضعیت برای مادران واجد شرایط در کنار سایر مراقبت­های بارداری در مراکز بهداشتی درمانی پیشنهاد می­گردد.

کلیدواژه ها

زنان باردار, نمایش بریچ, وضعیت زانویی - سینه­ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.