بررسی تاثیر مبانی مدرنیته بر روش شناسی فهم قرآن: مهدی بازرگان و عبدالکریم سروش

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشنامه امامیه، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_IMAMIYA-9-17_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسن محمدی

دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی، دانشگاه پیام نور، قم، ایران

ید الله دادجو

دانشیار گروه معارف اسلامی، دانشگاه پیام نور، قم، ایران

حسین اسماعیلی

استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه پیام نور، قم، ایران

محمدرضا آقاجانی قناد

استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه پیام نور، قم، ایران

چکیده

جریان روشنفکری متجدد در مسیر آشتی میان سنت و دنیای مدرن، از یک سو با مطالعه و اثرپذیری از الاهیات مسیحی و کارزار اندیشه در غرب، و از سوی دیگر با بازخوانی و نظریه پردازی در حوزه ماهیت وحی، چگونگی نزول قرآن و روش فهم آن، به ایجاد هماهنگی و سازواری میان دین با مدرنیته روی آورد که گاه موجب کم رنگی برخی وجوه دین و قرآن در مدرنیته شد. مهدی بازرگان و عبدالکریم سروش از جمله نمایندگان این جریان هستند که علی رغم تفاوت دیدگاه، مبانی مشترکی در گرایش به مدرنیته داشتند. پژوهش حاضر ضمن بررسی برخی مبانی مدرنیته همچون آزادی خواهی (لیبرالیسم)، انسان محوری (اومانیسم)، این جهان باوری (سکولاریسم)، اثبات باوری (پوزیتیویسم)، کثرت گرایی دینی، عقل گرایی، عمل باوری (پراگماتیسم) و تاریخ نگری، تحلیل عصری و فلسفی در اندیشه این دو روشنفکر دینی، زبان و منطق فهم قرآن را بررسی می کند. بر اساس نتایج تحقیق، اگرچه نحوه مواجهه این دو روشنفکر دینی با مبانی نظری مدرنیته در برخی ابعاد تشابهات و تمایزاتی دارد، اما در ریشه و بافت نظریه پردازی شان تاثیرات همسویی گذاشته است. روش شناسی فهم قرآن از منظر بازرگان متناسب با عصر خود در چارچوب مولفه های ساده مدرنیسم تحلیل پذیر است، اما رویکرد دین شناختی سروش با منطق پسامدرن و جریان الاهیات آزادی خواه به پیش می رود.

کلیدواژه ها

بازرگان, عبدالکریم سروش, روشنفکری دینی, مدرنیته, فهم قرآن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.