اثربخشی درمان شناختی رفتاری یکپارچه با ذهن آگاهی بر تصویر بدن و دشواری در تنظیم هیجان بیماران با جراحی ماستکتومی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-16-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مائده رسولی

Department of Psychology, Islamic Azad University Sanandaj Branch, Sanandaj, Iran

حبیب الله خزایی

Department of Psychiatry, Sleep Disorders Research Center, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

یحیی یاراحمدی

Department of Psychology, Islamic Azad University Sanandaj Branch, Sanandaj, Iran

چکیده

زمینه و هدف: زنان مبتلا به سرطان سینه معمولا پس از عمل جراحی برداشتن سینه مشکلات روانشناختی متعددی به خصوص از جنبه تصویر بدنی و مشکلات تنظیم هیجان تجربه می­ کنند که نیازمند توجه درمانی است. از این رو، این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری یکپارچه شده با ذهن­آگاهی بر مشکلات تنظیم هیجان و تصویر بدنی بیماران با جراحی ماستکتومی انجام گرفت. روش بررسی: طرح پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی بود. جامعه ­ی آماری شامل کلیه بیماران با سابقه ­ی جراحی ماستکتومی شهر تهران در سال ۱۴۰۱ بودند. نمونه­گیری به صورت در دسترس از سه بیمارستان مدرس، محب یاس و حضرت رسول اکرم، کلینیک ­های روان­درمانی و فضای مجازی انتخاب شدند. نمونه شامل ۲۴ نفر بودند که شامل دو گروه آزمایش (۱۲ نفر) و گروه کنترل (۱۲ نفر) می­ شد. بیماران در سه مرحله ­ی پیش ­آزمون، پس ­آزمون و دوره ­ی پیگیری دو ماهه مورد سنجش قرار گرفتند. ابزارها شامل پرسشنامه تصویر بدن هوپ وود و همکاران (۲۰۰۱) و مشکلات تنظیم هیجان گراتز و رومر (۲۰۰۴) بود. داده ­ها با نرم­ افزار SPSS-۲۵ تحلیل شدند. برای تحلیل داده ­ها در بخش توصیفی از فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و در بخش استنباطی از روش تحلیل واریانس با اندازه­ گیری مکرر استفاده شد. یافته ها: یافته ­ها نشان داد که درمان شناختی­-رفتاری یکپارچه شده با ذهن ­آگاهی منجر به بهبود معنادار تصویر بدنی و دشواری در تنظیم هیجان بیماران ماستکتومی می ­شود. اندازه اثر بین ­آزمودنی برای دشواری در تنظیم هیجان) ۰۱/۰, P≥۵۹/۰ η²=) و تصویر بدنی) ۰۱/۰, P≥۵۵/۰ η²=) معنادار بود. نتیجه گیری: در کنار درمان­ های پزشکی در بیماران با جراحی ماستکتومی می­توان از درمان شناختی رفتاری یکپارچه با ذهن­ آگاهی برای بهبود مشکلات هیجانی و تصویر بدن این بیماران استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Cognitive-Behavioral Therapy, Mindfulness, Body Image, Emotional Regulation, Mastectomy, درمان شناختی-رفتاری, ذهن-آگاهی, تصویر بدنی, دشواری در تنظیم هیجان, ماستکتومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.