شناسایی و طبقه بندی پسماندهای ویژه واحد الفین مجتمع پتروشیمی مارون براساس کنوانسیون بازل

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-2_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا معاوی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، پردیس علوم تحقیقات خوزستان ، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

فروزان فرخیان

استادیار گروه محیط زیست، واحد اهواز ، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران. (مسوول مکاتبات)

چکیده

زمینه و هدف : رشد سریع فناوری، دستیابی به فرایندهای جدید تولید، جایگزینی مواد مصنوعی به جای الیاف طبیعی و سنتز هزاران نوع مواد و ترکیبات شیمیایی، باعث افزایش حجم زیادی از پسماندهای صنعتی و در بعضی موارد، باعث تولید پسماندهای جامد و مایع خطرناک گردیده است. بر این اساس هدف از این پژوهش، شناسایی و طبقه بندی پسماندها و مواد شیمیایی مصرفی در واحد الفین شرکت پتروشیمی مارون بوده­ است. روش بررسی: در این پژوهش پس مطالعات کتابخانه ای و بازدیدهای میدانی از واحد الفین، فرایند تولید، نقاط تولید پسماند، نوع و حجم پسماند تولیدی شناسایی شد و  طبقه­بندی پسماندها براساس روش کنوانسیون بازل انجام گردید. یافته ها: بررسی­ها حاکی از آن بود که براساس طبقه­بندی بازل در واحد الفین ۱۸ پسماند غیرخطرناک و ۹ پسماند خطرناک که همگی در فاز جامد، مایع و نیمه جامد بوده ­اند، شناسایی گردیدند. بیش­ترین پسماند غیر خطرناک متعلق به کک ضایعاتی با ۶۰ تن و کمترین آن المنت های پارچه ای با ۱۴۴/۰ تن در سال، هم­چنین  بیشترین پسماند خطرناک متعلق به روغن سنگین با ۱۴۴ تن و کمترین آن بنزین با ۱ تن در سال بوده است. بحث و نتیجه گیری:  از ۰۰۰/۹۰۰/۱ تن در سال مواد خام مصرفی جهت تولید محصول در واحد الفین ۹/۳۲۳ تن پسماند خطرناک تولید گردیده است. جهت ساماندهی وضعیت تولید پسماندهای خطرناک و غیرخطرناک صنعتی و به منظور دستیابی به شرایط بهینه پیشنهاد می­گردد که عملکرد واحد الفین طبق شرایط طراحی شده کنترل گردد و جایگزینی کاتالیست­ها و جاذب­ها در واحد با انواع مرغوبتر با طول عمر مفید طولانی­تر جهت کاهش تولید پسماندهای خطرناک صورت گیرد.

کلیدواژه ها

پسماند خطرناک, روش Basel, واحد الفین, پتروشیمی مارون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.