عنصرسنجی، ساختار و نظم شبکه بلوری دولومیت بر پایه ی داده های سنگ نگاری, XRD و XRF (بررسی موردی دولومیت های سازند شهبازان، جنوب غرب استان کرمانشاه)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-23-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن محسنی

دانشگاه بوعلی سینا همدان

مسعود عبداله پور

دانشگاه بوعلی سینا همدان

بهروز رفیعی

دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

در این پژوهش دولومیت­های سازند شهبازان به سن ائوسن در جنوب­غربی کرمانشاه به روش­ سنگ­نگاری, XRD و XRF مورد بررسی قرار گرفته­اند. پس از بررسی­های صحرایی دو برش سطحی انتخاب و تعداد ۹۸ نمونه جمع­آوری شدند. بر اساس بررسی­های سنگ­نگاری چهار  نوع دولومیت در منطقه­ی مورد بررسی شناسایی شدند. با استفاده از نتایج XRD، و عنصرسنجی، درجه­ی نظم بلوری و درصد دولومیت در نمونه­ها تعیین شد. نتایج نشان­ دهنده­ی تشکیل دولومیکریت­ها و دولومیکروسپاریت­ها در مرحله­ی اولیه­ی درونزادی (دریایی) در پهنه­ی جزر و مدی است. دولواسپاریت­ها طی مراحل درونزادی تاخیری و در اثر تکامل و تبلور مجدد دولومیکریت­ها و دولومیکرواسپاریت­ها به وجود­ آمده­اند. عنصرسنجی در دولواسپاریت­ها (با میانگین ۹۸/۵۲ مول درصد CaCO۳) نسبت به دولومیکر­یت­ها و دولومیکرواسپاریت­ها (با میانگین ۶۹/۵۷ درصد مولی CaCO۳) بالاتر است. درجه­ی نظم بلوری در دولومیکریت­ها و دولومیکرواسپاریت­ها (با میانگین ۶۸/۰) نسبت به دولواسپاریت­ها (با میانگین ۹۵/۰) پایین­تر است. میانگین نسبت Mg۲+/Ca۲+ دولومیت­های مورد بررسی در حدود ۷۳/۰ است. چنین استنباط می­شود که دولواسپاریت­ها با توجه به چگونگی عنصرسنجی بهتر و درجه­ی نظم بلوری بالاتر نسبت به دولومیکریت­ها، دولومیکرواسپاریت­ها در اثر تبلور دوباره و دگرسانی دیاژنتیکی دولومیکریت­ها و دولومیکرواسپاریت­ها با افزایش اندازه بلورها و نسبت Mg۲+/Ca۲+ شاره­ی دولومیتی­ساز به وجود آمده­اند. از شواهد یاد شده و نیز با توجه به نبود کانی­های تبخیری، می­توان گفت که دولومیت­های مورد بررسی در شرایط آب و هوای مرطوب و از شاره­های با نسبت Mg۲+/Ca۲+ پایین (احتمالا کمتر از یک) شکل گرفته­اند.

کلیدواژه ها

stoichiometry, degree of ordering, dolomite, Shahbazan Fm., Kermanshah, عنصرسنجی؛ درجه ی نظم بلوری؛ دولومیت؛ سازند شهبازان؛ کرمانشاه.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.