پتروژنز و دما- فشار سنجی سنگ های آذرین مافیک و اولترامافیک در مجموعه ی افیولیتی شرق بیرجند

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-20-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا فتوحی راد

دانشگاه بیرجند

غلامرضا نوروزی

دانشگاه بیرجند

احمد آریافر

دانشگاه بیرجند

چکیده

سنگ­های آذرین مافیک و اولترامافیک مورد بررسی، به یک مجموعه­ی افیولیتی وابسته­اند که در شرق بیرجند (بین سولابست در جنوب تا شمال گزیک در شمال) واقع شده است. نتایج نمودارهای کانی­شناسی و ژئوشیمیایی نشان می­دهد که گابروها و تعدادی از پریدوتیت­ها به سری انباشتی ماگمای مورب زون گسترش یافته­ی کف اقیانوس وابستگی دارند و تعدادی دیگر نیز از انواع دگرگون (تکتونیت­ها) هستند. سری ماگمایی سنگ­های آذرین مورد بررسی بر اساس نمودارهای ژئوشیمیایی تولئیتی است. مشابهت الگوهای عناصر کمیاب در نمودارهای عنکبوتی نیز وابستگی این سنگ­ها را به ماگمای بازالتی نوع مورب تایید می­کند. نتایج دما - فشارسنجی تعدادی از این سنگ­ها که بر اساس درجه بندی­های مختلف محاسبه شده­اند دماهایی بین ۹۴۴ درجه­ی سانتیگراد در گابروها تا ۱۲۹۴ درجه­ی سانتیگراد در پریدوتیت­ها بدست داده است. برای تبلور این سنگ­ها، بر اساس محاسبات نرم افزار ترموکالک هلند و پاول، دماهایی بین ۷۴۸ درجه­ی سانتیگراد در گابروها تا ۱۲۸۲ درجه­ی سانتیگراد در پریدوتیت­ها و فشارهایی بین ۴۶/۱۷ در گابرو تا ۷/۲۴ و ۶/۳۳ کیلوبار در پریدوتیت­ها به دست آمدند. اغلب این دماهای به دست آمده بخصوص دماهای ترموکالک برای تبلور این سنگ­ها از ماگمای غنی از منیزیم نوع مورب در یک مرکز گسترش کف اقیانوسی منطقی می­نماید.

کلیدواژه ها

Ophiolitic complex, mafic and ultramafic igneous rocks, cummulate series, geothermobarometry, Birjand., مجموعه ی افیولیتی؛ سنگ های آذرین مافیک و اولترامافیک؛ سری انباشتی؛ دما- فشارسنجی - بیرجند.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.