بررسی های سنگ شناسی و سنگ زایی توده نفوذی اینچه (شرق هریس، آذربایجان شرقی)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-16-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قادر حسین زاده

دانشگاه تبریز

محسن موید

دانشگاه تبریز

علی اصغر کلاگری

دانشگاه تبریز

بهزاد حاجی علیلو

دانشگاه پیام نور تبریز

محسن موذن

دانشگاه تبریز

چکیده

توده خارانمای (گرانیتوئیدی) اینچه در شرق هریس در استان آذربایجان­شرقی واقع شده است. این توده به درون واحدهای سنگی قدیمی­تر از جمله استوک نیمه آتشفشانی سوناجیل (ائوسن فوقانی – الیگوسن زیرین) با ترکیب میکرودیوریت پورفیری نفوذ کرده است. ترکیب توده نفوذی اینچه از دیوریت، سینودیوریت تا کوارتز دیوریت بوده و در نمودار­های سنگ­شناسی در گستره دیوریت، سینودیوریت و کوارتز­دیوریت قرار می­گیرد. کانی­های اصلی آن شامل پلاژیوکلاز، هورنبلند و پیروکسن است و به صورت فرعی بیوتیت، فلدسپار قلیایی، کوارتز، الیوین، اپیدوت و تورمالین در آن دیده می­شود. بافت غالب این سنگ­ها پورفیری است، ولی بافت­های دانه­­ای، تراکیتوئیدی و افیتیک نیز به صورت فرعی دیده می­شوند. توده اینچه تحت تاثیر تفریق، تبلور بخشی و هضم و آلایش متحول شده است. تجزیه­های شیمیائی نشان می­دهند که سنگ­های این توده غالبا متاآلومینوس بوده و به سری ماگمائی قلیایی- آهکی با پتاسیم بالا تا شوشونیتی تعلق دارند. از نظر محیط زمین ساختی، این توده در موقعیت قوس آتشفشانی پس ­برخوردی و حواشی فعال قاره­ای جایگیری کرده است.

کلیدواژه ها

Incheh, Sonajil, Okuzdaghi, Differentiation index, Calc-alkaline series, Post-collision arcs., اینچه, سوناجیل, اکوزداغی, شاخص تفریق, سری قلیایی-آهکی, قوس های پس از برخورد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.