تحلیل راهبردی تجربه صنعت نفت و گاز ایران در یادگیری فناورانه در پروژه های تحقیق و توسعه مشترک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی، دوره: 14، شماره: 56
  • کد COI اختصاصی: JR_IIESHRM-14-56_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ایوبی

Ph.D. Candidate, Allameh Tabataba'i University - - Allameh Tabataba'i University, Tehran,

محمد نقی زاده

Associate Professor Allameh Tabataba'i University - - Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran

سید حبیب اله طباطبائیان

Associate Professor Allameh Tabataba'i University - - Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran -

جعفر توفیقی داریانی

Professor Tarbiat Modarres University - - Tarbiat Modarres University, Tehran.

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه یادگیری فناورانه در پروژه های تحقیق و توسعه مشترک در صنعت نفت و گاز بوده تا زمینه ارتقای یادگیری فناورانه در این پروژه ها در صنعت نفت و گاز فراهم شود. به منظور تشریح مسیر یادگیری از رویکرد کیفی و روش مطالعه چند موردی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه پروژه های تحقیق و توسعه مشترک در پژوهشگاه صنعت نفت بوده که با استفاده از تحلیل محتوای ۱۶ مصاحبه انجام شده با خبرگان در ۴ پروژه و انجام دو مرحله کدگذاری مسیر یادگیری تبیین شده است. نتایج نشان می دهد در چارچوب ارائه شده یادگیری فناورانه اکتشافی و بهره بردارانه در مراحل چرخه عمر رخ می دهد. مهم ترین مکانیزم های یادگیری موثر، «یادگیری از طریق تعامل»، «حین انجام»، «جستجو» و «آموزش مستقیم» بوده و عوامل ظرفیت جذب، تجانس فرهنگی، پایه علمی مشترک، ساختار مشترک، فاصله جغرافیایی، ارتباطات عمودی افقی، کانال های ارتباطی متنوع و اهداف همکاری در این مسیر تاثیرگذار هستند.

کلیدواژه ها

Technological learning, Joint R&D projects, petroleum industry, theme analysis, یادگیری فناورانه, پروژه های تحقیق و توسعه مشترک, تحلیل محتوا, کدگذاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.