ارزیابی لاین های گاودانه (Vicia ervilia) در شرایط دیم و آبی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-20-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید فتحی رضائی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه تبریز

مصطفی ولیزاده

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

خشنود علیزاده

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور

سعید زهتاب سلماسی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

به منظور شناسائی لاین های برتر گاودانه از لحاظ مقاومت به خشکی در شرایط دیم و آبی، ۱۵ لاین با منشاء خارجی و یک لاین بومی مراغه به عنوان شاهد، در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه مورد ارزیابی قرار گرفتند. این ارزیابی طی دو آزمایش دیم و آبی با طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اختلاف موجود بین لاین ها در همه صفات مورد بررسی در هر دو آزمایش معنی دار بودند. در تجزیه مرکب دو محیط، از نظر همه صفات به­جز ارتفاع بوته، تفاوت معنی داری وجود داشت. اثر متقابل محیط × ژنوتیپ برای همه صفات به­جز ارتفاع بوته، تعداد نیام در بوته و تعداد دانه در نیام معنی دار شدند. مقایسه میانگین لاین ها در آزمایش های دیم و آبی نشان داد که لاین Sel ۲۵۱۸ کم ترین تعداد روز تا گلدهی و لاین های Sel ۲۵۱۵  و Sel ۲۵۱۶ کوتاه ترین دوره پرشدن دانه را دارند. لاین بومی دارای بیش­ترین ارتفاع بوته، وزن خشک هوایی، تعداد نیام در بوته و عملکرد بود و سه صفت مذکور بیش­ترین هم­بستگی را با عملکرد دانه در شرایط دیم و آبی داشتند. بر اساس شاخص های مقاومت به خشکی MP، GMP و STI، لاین بومی بهترین ژنوتیپ از لحاظ تحمل به خشکی با توانائی تولید عملکرد بالا در هردو محیط دیم و آبی شناخته شد و در تجزیه خوشه ای تحت شرایط دیم و آبی در بیش­تر حالات از دیگر لاین ها تفکیک گردید. در رتبه های بعدی لاین های Sel ۲۶۴۴ و Sel ۲۶۴۷  با منشاء کشور بلغارستان قرار گرفتند. این یافته، بیان­گر برتری لاین بومی نسبت به سایر لاین ها بود و بنابراین با بررسی ارقام بومی می­توان واریته­های گاودانه مناسبی را برای کشت شناسایی کرد

کلیدواژه ها

تجزیه خوشه ای, دیم, گاودانه, مقاومت به خشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.