برآورد ارزش اقتصادی آب در تولید محصول گندم (مطالعه موردی: منابع زیرزمینی شهرستان دامغان)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-20-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قادر دشتی

- استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

فرید امینیان

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

جواد حسین زاد

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

باب اله حیاتی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

لزوم شناخت و بهره­برداری  بهینه از منابع آب زیرزمینی از آن­جا  ناشی می­گردد که این منابع ۹۹%  از کل  آب­های شیرین قابل­استفاده جهان را تشکیل می­دهند. در حال حاضر  بخش کشاورزی عمده ترین مصرف کننده آب در بین   بخش­های مختلف اقتصادی کشور محسوب می گردد. بنابراین لازم است که در راستای  بهره گیری مطلوب از نهاده آب  راه­کارهای علمی و مدیریتی مناسب در نظر گرفته شوند. یکی از راه­کارهای تاثیرگذار و مهم، تعیین قیمت واقعی برای آب کشاورزی می­باشد، چرا که وجود آن به تخصیص مطلوب­تر این نهاده بین محصولات مختلف کمک می­نماید. به طور کلی آب دارای  دو نوع  قیمت واقعی می­باشد. یکی جنبه  قیمت واقعی آب از دیدگاه  عرضه کننده (تولید کننده) است و جنبه دیگر آن دیدگاه تقاضا کننده را شامل می­شود. این مطالعه با هدف برآورد ارزش اقتصادی آب از دیدگاه تقاضاکننده (ارزش تولید نهایی) با استفاده از برآورد تابع تولید در محصول گندم انجام گردید. اطلاعات لازم برای نیل به هدف تحقیق از تعداد ۱۸۴ کشاورز گندم­کار  شهرستان  دامغان در سال زراعی ۸۷-۱۳۸۶ جمع آوری شد. با توجه  به معیارها و آزمون­های اقتصاد سنجی تابع تولید درجه دوم تعمیم یافته  به عنوان  تابع برتر شناخته  شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها  نشان   می­دهد که ارزش اقتصادی هر متر مکعب آب در گندم معادل ۲/۴۰۳ ریال می­باشد که این مقدار از  ارزش رایج آب در منطقه زیادتر هست

کلیدواژه ها

ارزش اقتصادی آب, تابع تولید, دامغان, گندم, منابع آب زیرزمینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.