اثرتنش کم آبی بر ترکیب شیمیایی، جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه در بابونه آلمانی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-21-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا پیرزاد

دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

مهدی تاجبخش

دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

رضا درویش زاده

دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

چکیده

به منظور ارزیابی اثر محدودیت آبی بر ترکیب شیمیایی، جوانه­زنی و رشد گیاهچه بابونه آلمانی آزمایشی به صورت طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با شش تکرار در سال ۱۳۸۸ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه به اجرا در آمد. نتایج بررسی تحت سطوح مختلف آبیاری (آبیاری پس از ۳۰، ۶۰، ۹۰ و ۱۲۰ میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر) نشان داد که تاثیر آبیاری روی درصد، سرعت و شاخص جوانه­زنی و همچنین درصد نیتروژن و فسفر، درصد و عملکرد پروتئین بذر معنی­دار و روی زمان تا ۵۰ درصد جوانه­زنی، طول ریشه­چه، طول ساقه­چه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشه­چه به ساقه­چه و میزان پتاسیم و عملکرد دانه غیرمعنی­دار شد. بالاترین درصد (۹۰ درصد)، سرعت (۲/۸ درصد  در روز) و شاخص (۵/۸) جوانه­زنی مربوط به آبیاری پس از ۶۰ میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و کمترین درصد (۴۸ درصد )، سرعت (۴/۴ درصد در روز) و شاخص (۸/۴) جوانه­زنی مربوط به آبیاری پس از ۱۲۰ میلیمتر تبخیر بود. بترتیب بیشترین (۴۳/۳ و ۴۴/۲۱ درصد) و کمترین (۳ و ۷۴/۱۸ درصد) میزان نیتروژن و پروتئین دانه مربوط به تیمارهای آبیاری پس از ۱۲۰ و ۳۰ میلیمتر تبخیر بود. تغییرات عملکرد پروتئین دانه به دلیل معنی­دار نبودن تاثیر آبیاری روی عملکرد دانه مشابه درصد پروتئین دانه به دست آمد. بنابراین از نظر مقدار کمی تولید بذر می توان شدیدترین تنش کمبود آب را توصیه نمود. بیشترین (۰۸/۸ درصد) و کمترین (۵۶/۶ درصد) محتوای فسفر دانه (۰۸/۸ درصد) بترتیب با اعمال تیمارهای آبیاری پس از ۶۰ و ۱۲۰ میلیمتر تبخیر از تشتک به دست آمد. روابط درجه دوم بین زمان آبیاری و درصد، سرعت و شاخص جوانه­زنی بذرهای بدست آمده و درصد نیتروژن، فسفر و پروتئین دانه نتایج تجزیه واریانس را تایید کرد. همبستگی غیرمعنی­دار بین مقادیر فسفر و پتاسیم بذر با کلیه ویژگیهای جوانه­زنی بذر و بین خصوصیات رشد گیاهچه و ذخایر نیتروژن، فسفر و پتاسیم نشان دهنده استقلال جوانه­زنی و رشد گیاهچه از ذخایر این عناصر می­باشد. همچنین همبستگی بین میزان نیتروژن بذر و جوانه­زنی منفی و معنی­دار بود.

کلیدواژه ها

آبیاری, بابونه, پتاسیم, عملکرد, فسفر, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.