طراحی و تبیین مدل شکل گیری کرونسیم در سازمان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه فرآیند مدیریت و توسعه، دوره: 35، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDP-35-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود سپهوند

Public Administration, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Lorestan University, Khorramabad, Iran

محمد حکاک

Department of Business Administration, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Lorestan University, Khorramabad, Iran.

رضا سپهوند

Department of Business Administration, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Lorestan University, Khorramabad, Iran.

امیرهوشنگ نظرپوری

Department of Business Administration, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Lorestan University, Khorramabad, Iran.

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف شناسایی علل و ریشه‎های کرونیسم در سازمان‎های دولتی استان لرستان انجام شد. طرح پژوهش/ روش‎شناسی/رویکرد: پژوهش حاضر برحسب هدف کاربردی، بر اساس شیوه گردآوری داده‎ها توصیفی از نوع پیمایشی و بر مبنای ماهیت داده‎ها پژوهشی کیفی از نوع داده‎بنیاد به‎شمار می‎رود. جامعه آماری پژوهش مدیران ارشد سازمان‎های دولتی با دست‎کم چهار سال سابقه مدیریتی و دارای تحصیلات دانشگاهی در مقطع دکتری در رشته مدیریت، اقتصاد و حقوق بوده که با استفاده از روش نمونه‎گیری نظری انتخاب شده‎اند. از این‎رو، بر اساس قاعده اشباع، در پژوهش حاضر با استفاده از ۱۵ مصاحبه این مهم حاصل شد و داده‎های مورد نیاز با استفاده از مصاحبه‎های نیمه‎ساختاریافته جمع‎آوری گردید. یافته‎ها: ۱۸۳ کد باز شناسایی‎شده در قالب ۹۳ زیرمقوله و ۲۵ مقوله اصلی تلفیق شدند که در ۶ طبقه اصلی شامل شرایط علی، مقوله مرکزی، شرایط زمینه‎ای، شرایط مداخله‎گر، راهبردها، و پیامدها دسته بندی شدند. ارزش/ اصالت پژوهش: پژوهش حاضر با ارائه مدل کرونیسم سازمانی که دربرگیرنده مهم‎ترین عوامل موثر و زمینه‎ساز در حوزه خویشاوندسالاری و باندبازی است، می‎تواند به سیاستگذاران و پژوهشگران در ریشه‎یابی صحیح برای اجرای راهبردها و سازوکارهای غلبه بر پیامدهای منفی این معضل کمک شایانی کند. پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی: توجه به مسائل سیاستگذاری، شفافیت و پاسخگویی، اصلاح برنامه‎های ارزیابی عملکرد و ارج نهادن به مقوله شایسته‎سالاری بر اساس معیارهای عینی می‎تواند از بروز زمینه‎های کرونیسم در سازمان تا حد زیادی جلوگیری کند.

کلیدواژه ها

Organizational Cronyism, Nepotism, Partisanship, Rent-Seeking, Administrative Corruption., کرونیسم سازمانی, خویشاوندسالاری, حزب گرایی, رانت جویی, فساد اداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.