سنگ نگاری، کانی شیمی و ژئوشیمی اتولیت ها و زینولیت های هورنبلندیتی گدازه های قلیایی شمال غرب مرند (شمال غرب ایران)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-25-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر خضرلو

University of Tabriz

نصیر عامل

University of Tabriz

محسن موید

University of Tabriz

احمد جهانگیری

University of Tabriz

میشل گری گوایر

Toulouse University

چکیده

سنگ­های آتشفشانی قلیایی شمال­غرب مرند با سن پلیو-کواترنر در شمالی­ترین بخش منطقه آتشفشانی ارومیه-دختر قرار دارند. آنها غنی شدگی مشخصی در LILE و LREE و تهی­شدگی در HFSE (همانند Ta و Nb) نشان می­دهند و همچنین دارای نسبت­های بالای Ba/Ta و Ba/Nb هستند که از ویژگی­های مناطق فرورانش است. بیشتر اتولیت­ها و زینولیت­های هورنبلندیتی دیده شده در این مجموعه در بخش فوران­های تراکی آندزیتی و تراکی آندزیت بازالتی قرار دارند. این اتولیت­ها و زینولیت­ها بافت انباشتی نشان می­دهند و از لحاظ مقدار کانی پلاژیوکلاز به دو گروه تقسیم می­شوند. در گروه نخست مقدار پلاژیوکلاز کمتر از ۱۰ درصد است و آمفیبول و بیوتیت کانی­های اصلی هستند. با در نظر گرفتن مقادیر عناصر سازگار نیکل و کروم، شکل روند REE و ترکیب عناصر اصلی کانی­ها، احتمال داده می­شود که ترکیب ماگمای تشکیل دهنده گروه ۱ (اتولیت­های هورنبلندیتی) با سنگ­های آتشفشانی میزبان یکسان باشند. در گروه ۲ مقدار پلاژیوکلاز بیشتر از ۲۰ درصد است و آمفیبول، پلاژیوکلاز و بیوتیت کانی­های اصلی هستند. با در نظر گرفتن ترکیب عناصر اصلی کانی­ها، مقدار و شکل روند REE و مقادیر عناصر ناسازگار، احتمال داده می­شود، خاستگاه ماگمای گروه ۲ (زینولیت­­­های هورنبلندیتی) گوشته دگرنهاده، با غنی شدگی کمتر نسبت به گروه ۱ باشد.

کلیدواژه ها

Trachy andesite, autholith, xenolith, hornblendite, north west of Maran., تراکی آندزیت؛ اتولیت؛ زینولیت؛ هورنبلندیت؛ شمال غرب مرند.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.