بررسی شکل گیری و خاستگاه سیال های کانه ساز در رگه های سیلیسی طلادار نقدوز، استان آذربایجان شرقی، شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-27-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم سادات میرانوری

University of Tabriz

علی اصغر کلاگری

University of Tabriz

کمال سیاه چشم

University of Tabriz

قهرمان سهرابی

University of Mohaghegh

چکیده

منطقه امیدبخش طلای نقدوز به عنوان بخشی از پهنه  فلززایی ارسباران در حدود ۲۰ کیلومتری شرق شهرستان اهر، استان آذربایجان شرقی واقع است. سنگ میزبان کانی سازی سنگ­هایی با ترکیب آندزیت- تراکی آندزیت و با سن ائوسن پسین هستند. پهنه های دگرسانی رخنمون یافته در این منطقه به طور عمده شامل سیلیسی، آرژیلی و پروپیلیتی هستند. پیریت کانی سولفیدی عمده درونزاد است که به مقدار کمتر توسط کالکوپیریت و بورنیت همراهی می شود. مهمترین کانی­های برونزاد در این منطقه اکسی- هیدروکسیدهای آهن (هماتیت، لیمونیت و گوتیت) و مالاکیت هستند که مجموعه کانیایی درونزاد را همراهی می کنند. کانه زایی طلا در این منطقه در رگه-رگچه های کوارتز- سولفیدی رخ داده است. نتایج ریزدماسنجی میانبارهای سیال اولیه دوفازی (L+V) موجود در کانی کوارتز وابسته به کانی سازی نشان دهنده تشکیل این نوع کانی سازی در دمای حدود ۱۶۰ تا ۳۳۴ درجه سانتی گراد از سیالی با شوری پایین (۵۳/۰ تا ۳۹/۳ درصد وزنی معادل نمک طعام) است. حضور برش­های گرمابی، شبه ریخت کوارتز پس از کلسیت تیغه ای و میانبارهای سیال تک فاز بخار بیانگر جوشش سیال گرمابی مسئول کانه زایی هستند. نتایج بررسی ایزوتوپی گوگرد بر پیریت نشان داد که مقادیر ترکیب ایزوتوپی این عنصر در گستره خاستگاه ماگمایی هستند. همچنین یافته های ایزوتوپی اکسیژن و هیدروژن نشان می دهند که آب­های جوی سهم عمده ای در تشکیل سیال­های کانه دار در نقدوز داشته اند. حضور شواهد ساختی و بافتی به همراه اطلاعات ریزدماسنجی میانبارهای سیال (شوری و دمای همگن شدگی) نشان می­دهد که کانی سازی طلا در منطقه اکتشافی نقدوز از نوع فراگرمایی است.

کلیدواژه ها

Fluid inclusions, stable isotopes, epithermal gold, Noghduz, Ahar, East-Azarbaijan., میانبارهای سیال؛ ایزوتوپ های پایدار؛ طلای فراگرمایی؛ نقدوز؛ اهر؛ آذربایجان شرقی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.