هیبریدهای جدید متحمل به سرمای بهاره زردآلو (Prunus armeniaca L.‎)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 53، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-53-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد عابدینی اسفهلانی

استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران

سید سید حمیدرضا ضیاءالحق

استادیار، بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران

عباسعلی جنتی زاده

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

خسارت ناشی از سرمای بهاره مهم ترین عامل کاهش تولید زردآلو است. انتخاب ارقام متحمل به سرمای بهاره به عنوان یکی از بهترین راهکارهای کاهش خسارت سرمازدگی مد نظر است. به منظور انتخاب ژنوتیپ های متحمل به سرما و با کیفیت مناسب میوه، ۱۰۰۰ هیبرید حاصل از دورگ گیری بین دو ژنوتیپ نوری دیررس× رجبعلی در طی دو سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بسطام شاهرود مورد ارزیابی قرار گرفت. یادداشت برداری از صفات فنولوژیک و پومولوژیک و نیز تحمل به سرمای بهاره به صورت طبیعی انجام شد. تحمل سرما از طریق شمارش تعداد گل یا میوه سالم و خسارت دیده در روی سه شاخه تصادفی در هر درخت و بعد از وقوع سرمازدگی تعیین شد. آخرین دمای بحرانی خسارت زا در سال اول و دوم به ترتیب در دماهای ۵- و ۴- درجه سانتی گراد اتفاق افتاد. هیبرید ۷۴-۷ با ۶۰ درصد و هیبرید ۶۴-۱۲ با ۴۱ درصد تحمل سرما  به ترتیب در سال اول و دوم به عنوان متحمل ترین هیبرید ها شناسایی شدند. ارزیابی میوه ۵۱ هیبرید متحمل در سال دوم نشان داد که تنوع خیلی زیادی از لحاظ بیشتر صفات در بین آن ها وجود داشت. دامنه تغییرات ۴۵ روز تاریخ رسیدگی، ۳۷ گرم وزن میوه، ۱۳ درجه بریکس مواد جامد محلول و ۹۳۳/۱ کیلوگرم بر سانتی متر مربع سفتی بافت میوه در بین هیبریدها مشاهده شد. بررسی میانگین تحمل به سرمای دو ساله هیبرید ها نشان داد که ۱۰ هیبرید با کدهای ۷۴-۷، ۶۵-۱۰، ۴۳-۱۱، ۱۱-۱۲، ۲۱-۱۲، ۳۱-۱۲، ۴۷-۱۲، ۶۴-۱۲، ۲۹-۱۳ و ۱۶-۱۴ در مقایسه با شاهد تجاری متحمل (جهانگیری) برتر بودند و می توانند کاندیدای تکثیر و ارزیابی سازگاری جهت رسیدن به رقم متحمل به سرمازدگی با کیفیت میوه مناسب باشند.

کلیدواژه ها

تحمل به تنش, زردآلو رقم رجبعلی, سرما, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.