مسئولیت مدنی قضات درصورت نقض حقوق شهروندی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی مطالعات دینی، علوم انسانی و اخلاق زیستی در جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: RSHIW07_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسمن سعیدی

دکتری تخصصی فقه و مبانی حقوق اسلامی و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی،واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

ابراهیم یاقوتی

دانشیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

قضات درصورت قصور و تقصیر در رسیدگی به اختلاف و نقض حقوق شهروندان مسئولیت مدنی خواهند داشتبطوری که اگر شخص قاضی مرتکب تقصیر شود، ضامن جبران خسارت بوده اما در صورت اشتباه مسئول جبران، دولت اسلامی خواهد بود. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تطبیقی قانون های مربوط به مسئولیت مدنی قضات با قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق مشروع می باشد که به شیوه تحلیلی-توصیفی و با روش کتابخانه ای انجام گرفته است. یافته ها حاکی از این است؛ مبانی حقوق شهروندی ریشه های کهن دارد از جمله مبانی اصول آزادی، مساوات و کرامت انسانی که مورد قبول تمام جوامع است، امر خطیر قضاوت نیز مبانی خود را دارد که قانون گذار جمهوری اسلامی ایران برای پاسداری از استقلال قاضی در صورت قصور، مصونیت نسبی آنان را متاثر از فقه امامیه می پذیرد اما بر مسئولیت مدنی آنان نیز برای حمایت از حقوق شهروندان و پیش بینی راه هایی برای اعاده حیثیت و جبران خسارت در اصل ۱۷۱ قانون اساسی تاکید می کند

کلیدواژه ها

مسئولیت مدنی قاضی، جبران خسارت، حقوق شهروندی، حقوق بشر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.