برآورد میزان فرونشست در دشت آذرشهر با استفاده از تداخل سنجی راداری و تحلیل پارامترهای موثر آب های زیرزمینی و کاربری اراضی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 16، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-16-32_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صیاد اصغری سراسکانرود

دانشیار گروه ژئومورفولوژی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مریم محمدزاده شیشه گران

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

یکی از مخاطراتی که در طی سال های اخیر در بسیاری از مناطق رخ داده است، مخاطرات ناشی از فرونشست است. شناسایی مناطق در معرض فرونشست و برآورد نرخ آن نقش مهمی در مدیریت و کنترل این پدیده دارد. در این پژوهش، به منظور شناسایی و اندازه گیری فرونشست در دشت آذرشهر از تصاویر راداری سنتینل ۱ سال­های ۲۰۱۵ و ۲۰۲۰ و به منظور پردازش اطلاعات از نرم ­افزار SARSCAPE استفاده شد. طبق نتایج، بیشینه نرخ فرونشست در ۵ سال در دشت آذرشهر، ۶ سانتی­متر برآورد شده است. رابطه بین فرونشست و تغییرات مقدار سطح آب های زیرزمینی نشان داد که در سال ۹۲ سطح آب ۵۳/۲۶ متر بوده است که در طی ۵ سال در سال ۹۷ به ۵۰/۲۲ متر کاهش یافته است که ۴ متر افت سطح آب زیرزمینی در طی ۵ سال را نشان می دهد که این افت سطح آب زیرزمینی منجر به فرونشست زمین در منطقه مورد مطالعه شده است. بالاترین میزان فرونشست در بازه زمانی ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ به ترتیب به کاربری های مرتع با مقدار ۶ سانتی­متر، منطقه ساحلی ۵ سانتی­متر و کاربری های باغات و مسکونی با مقدار ۴ سانتی­متر در رده­های بعدی قرار دارند. همچنین کاربری بایر هم با مقدار یکسان تقریبا ۳ سانتی­متر کمترین مقدار فرونشست را به خود اختصاص داده­ است.

کلیدواژه ها

فرونشست, تداخل سنجی رادار, سنتینل ۱, دشت آذرشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.