بررسی تاثیر خشکسالی بر شاخص های گیاهی در مراتع زیراشکوب بادام کوهی AmygdalusscopariaSpach در دشت موک فیروزآباد فارس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
  • کد COI اختصاصی: FRPCC03_210
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمدرضا حبیبیان

بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، فارس، ایران،

علیرضا افتخاری

موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

احسان زندی اصفهان

موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

پدیده خشکسالی به عنوان یک بحران اکوسیستمی بر پوشش تاجی، تراکم، تولید و سلامت پوشش گیاهی تاثیر میگذارد. این پدیده میتواند تولید، ترکیب، ساختار گیاهان را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این بررسی تاثیر خشکسالی بر مراتع زیراشکوب جنگل های بادام کوهی در دشت موک شهرستان فیروزآباد میباشد. شاخص های گیاهی مورد ارزیابی شامل درصد تاج پوشش گونه های گیاهی، میزان تولید گونه های گیاهی، درصد لاشبرگ، خاک عاری از پوشش، وضعیت و گرایش مرتع بودند. نتایج نشان داد که کاهش ۶۶/۷ درصدی در میزان بارش در سال ۱۴۰۰ و همچنین افزایش دما در ماه های فصل رشد گیاهان نسبت به سال ۱۳۹۹ باعث کاهش ۴۱/۷ درصد در میزان تاج پوشش کل گیاهان و کاهش ۵۷/۷ درصد در میزان تولید کل گیاهان مرتع شده است. بر اساس نتایج مقایسات انجام شده با استفاده از آزمون t، اکثر شاخص های تاج پوشش گیاهان و تولید بین دو سال دوره بررسی (سال ۱۳۹۹ نماینده یک سال مرطوب و سال ۱۴۰۰ نماینده یک سال خشک) تفاوت معنیداری در سطح ۱ و ۵ درصد داشتند. نتایج آزمون همبستگی نیز نشان داد که میزان بارش سالانه، میزان بارش در فصل رویش گیاهی، میانگین دمای سالانه و میانگین دمای ماکزیمم بیشترین همبستگی با میزان تاج پوشش و تولید گیاهان مرتعی دارند.

کلیدواژه ها

جنگل های بادام کوهی، تولید مراتع، پوشش تاجی، شاخص های اقلیمی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.