نیازهای گرمایی برای نشو و نمایexorista larvarum diptera:tachinidae گزینه ای توانمند برای کنترل بیولوژیک بالپولکداران برگخوار جنگلی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
  • کد COI اختصاصی: FRPCC03_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه کرمی

دانشجوی دکتری، گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

علی اصغر طالبی

گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

یعقوب فتحی پور

گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمد مهرآبادی

گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

شرایط اقلیمی مهمترین عامل در پراکنش و فراوانی موجودات زنده و دما یک عامل مهم اقلیمی است که اثرات زیادی بر رشد حشرات آفت و دشمنان طبیعی آنها دارد و مهمترین نقش را در دینامیسم جمعیت، بیولوژی و اکولوژی آفات و دشمنان طبیعی آنها ایفا میکند. استفاده از مدلهای دمایی یکی از اجزای مهم سیستم های نوین و پیشرفته ی مدیریت تلفیقی آفات محسوب میشود که توانمندی و کارایی برنامه مدیریتی را افزایش میدهد. مگس Exorista larvarum (Linnaeus, ۱۷۵۸) (Diptera: Tachinidae) پارازیتویید داخلی و تجمعی لارو بالپول کداران و یک عامل بیولوژیک برای کنترل بسیاری از بالپول کداران از جمله Hyphantria cunea (Drury, ۱۷۷۳) (Lepidoptera, Erebidae) در محیط های جنگلی و کشاورزی است. برای بهبود پرورش انبوه این گونه و بهینه سازی کاربرد آن در مدیریت تلفیقی آفات، طول مرحلهی رشد پیش از بلوغ این پارازیتویید روی لارو شب پره موم خوار بزرگ Galleria (Lepidoptera: Pyralidae) mellonellaدر شرایط آزمایشگاهی در هفت دمای ثابت از ۱۵ تا ۳۵ درجه سلسیوس مورد بررسی قرار گرفت. در دمای ۳۵ œC هیچ رشدی مشاهده نشد. برای توصیف نرخ نشو و نمای E. larvarum به عنوان تابعی از دما، دو مدل خطی و ۲۶مدل غیرخطی برازش داده شدند. آستانه پایین دمایی و ثابت دمایی (K) توسط مدل خطی ordinary به ترتیب œC۵/۰۹ و ۳۸۹/۴۱ DD و توسط مدل خطی Ikemoto and Takai به ترتیب ۹/۷۳ œC و ۲۹۲/۷۴ DD برآورد شد. مدل هایغیرخطی Performance-۲، Beta، Janisch/Kontodimas، Analytis-۱ و Analytis-۳/Kontodimas به ترتیب بهترینمدل ها برای توصیف نرخ نشوونمای وابسته به دمای این پارازیتویید تعیین شدند. برآورد شده توسط مدل هایPerformance- ۲ وJanisch/Kontodimas به ترتیب۳۳/۲ و ۳۱/۴ œC محاسبه شد که نزدیکترین مقادیر را بهمشاهده شده (۳۲/۵ œC) داشتند. یافته های این پژوهش اطلاعاتی در مورد بیولوژی E. larvarum ارائه میدهد که می تواند در مدل های پیش آگاهی این پارازیتویید گنجانده شود و کاربرد آن را به عنوان یک عامل کنترل بیولوژیک بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

آستانه های دمایی، کنترل بیولوژیک، مدل های خطی و غیرخطی، نرخ نشو و نما، .Galleria mellonella

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.