جبران خلا های ناشی از افزایش سن: واکاوی مضامین اصلی فعالیت بدنی در محیط محله از دیدگاه سالمندان (رویکردی پدیدارشناسانه)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOGE-8-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر خانی زاده

Tarbiat modares university

محمد احسانی

Tarbiat modares university

یونگ جین یون

yonsei university

رسول نوروزی

Tarbiat modares university

صفر قائدرحمتی

Tarbiat modares university

چکیده

مقدمه: در جبران مشکلات و خلاهای ناشی از مسائل روانی در میان سالمندان فعالیت بدنی و تمرینات هوازی دارای اثرات ضد اضطراب و ضد افسردگی هستند. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می­ دهد که فعالیت بدنی با سلامت روانی بهتر و انعطاف پذیری در برابر پریشانی روانی، مانند افسردگی و علائم اضطراب مرتبط است از این رو،  هدف از انجام این پژوهش، درک تحلیل سالمندان از  داشتن فعالیت بدنی در محیط محله و تاثیر آن بر سالمندی و سلامت روان آن هاست. روش کار: پژوهش حاضر، کیفی و در زمره مطالعات تفسیری است که با بهره گیری از راهبرد پژوهش پدیدارشناسی انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده­ها، مصاحبه عمیق است. به منظور تفسیر و تجزیه و تحلیل داده ­های به دست آمده در این بخش از رویکرد دیکلمن، آلن، و ترنر استفاده شد. جامعه مورد نظر در این پژوهش سالمندان دارای فعالیت بدنی در محیط محله­ی اختیاریه در شهر تهران است که بیش از یکسال در محله اختیاریه ساکن بودند. ۲۴ شرکت کننده در این پژوهش، بر اساس نمونه­ گیری هدفمند بازه زمانی آذر ۱۳۹۹ تا بهمن ۱۴۰۰ انتخاب شدند . یافته­ ها: فعالیت­ بدنی در محیط محله راهی برای جبران خلا­های ناشی از افزایش سن، مضمون اصلی و فعالیت بدنی در محله راهی برای جبران پیری هراسی، فعالیت بدنی در محله راهی برای جبران زمان بیکاری زیاد، فعالیت بدنی در محله برای جبران نادیده گرفته شدن سالمندان، فعالیت بدنی در محله به منظور کنشگری سالمندان و فعالیت بدنی در محیط محله مصداقی برای تاب آوری مضامین فرعی به دست آمده در این پژوهش هستند. نتیجه­ گیری: هنگامی که سالمندان از لحاظ جسمی فعال هستند، ذهنشان از عوامل استرس زای روزانه پرت می شود فعالیت بدنی در محیط محله راهکاری است که سالمندان برای مقابله آسیب­ های روانی و خلا­های ناشی از افزایش سن استفاده می­کنند.

کلیدواژه ها

physical activity, active aging, neighborhood environment, phenomenology, فعالیت بدنی, سالمند فعال, محیط محله, پدیدارشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.