امکان سنجی استفاده از روغن سبوس برنج به عنوان جوانساز در مخلوط های آسفالتی حاوی تراشه آسفالت بازیافتی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جاده، دوره: 31، شماره: 116
  • کد COI اختصاصی: JR_ROAD-31-116_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود عامری

استاد، گروه راه و ترابری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

محمدامین حسین زاد درخشان

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

چکیده

استفاده از تراشه آسفالت بازیافتی در روسازی به علت کاهش هزینه و حفظ منابع طبیعی به عنوان یکی از راهکارهای موجود در زمینه نگهداری و بهسازی راه ها بوده است. درعین حال استفاده از این مصالح به علت قیر پیر شده موجود در تراشه آسفالت، باعث عملکرد نامناسب مخلوط آسفالتی ازجمله کاهش مقاومت در برابر ترک خوردگی می شود. امروزه برای ارتقای عملکرد مخلوط آسفالتی حاوی تراشه آسفالت از مواد جوانساز استفاده می شود. ایران ازجمله کشورهای فعال در حوزه کاشت برنج بوده درحالی که ۷۰ درصد سبوس برنج در کشور بی استفاده است. این پژوهش به بررسی امکان استفاده از روغن سبوس برنج به عنوان جوانساز در مخلوط های آسفالتی حاوی ۳۰،۲۰ و ۴۰ درصد تراشه آسفالت به وسیله آزمایش های خرش دینامیکی، مدول برجهندگی و خمش نیم دایره پرداخته است. نتایج نشان دادند که اضافه کردن روغن سبوس برنج در مخلوط های آسفالتی حاوی تراشه آسفالت به طور متوسط باعث کاهش ۳۱ درصدی عدد روانی،کاهش ۲۷ درصدی مدول برجهندگی و همچنین افزایش ۲۴ درصدی انرژی شکست و کاهش ۱۳ درصدی چقرمگی شکست شده است. همچنین نمونه های آسفالتی حاوی روغن سبوس برنج عملکرد به مراتب بهتری نسبت به نمونه های بدون روغن سبوس برنج و کنترل داشته اند. درنتیجه استفاده از روغن سبوس برنج به عنوان جوانساز در مخلوط آسفالتی به علت استفاده از ضایعات برنج و هزینه و آلودگی کمتر می تواند راه حل مناسبی برای ارتقای عملکرد روسازی آسفالتی به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

جوانساز, روسازی آسفالتی بازیافتی, روغن سبوس برنج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.