الگوی بهبود افشا در گزارشگری مالی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEMRA-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرخ برزیده

دانشیار، گروه حسابداری ، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

قاسم بولو

دانشیار، گروه حسابداری ، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

زهرا نخبه فلاح

دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

یکی از اهداف گزارشگری مالی، تهیه و ارائه اطلاعات برای فراهم کردن مبنایی برای تصمیم­گیری منطقی سرمایه­گذاران و اعتباردهندگان است. بدین منظور ضروری است اطلاعات، مفید و مربوط بوده و توان اثرگذاری بر تصمیم­گیری­های اقتصادی افراد را داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، شناخت مشکلات فعلی افشا در گزارشگری مالی در ایران و تدوین الگوی مناسبی برای بهبود آن با استفاده از تحلیل داده­های حاصل از مصاحبه­های انجام شده با صاحب­نظران با استفاده از روش تحلیل تم می­باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل اعضای هیئت علمی، شاغلین نهادهای حرفه­ای، مدیران، تحلیلگران و شرکای موسسات حسابرسی است که با روش گلوله برفی، ۲۲ نمونه انتخاب شدند و پس از انجام مصاحبه، داده­های پژوهش با استفاده از روش تحلیل تم، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. یافته­های پژوهش در قالب سه بخش بسترهای افشا در ایران، مشکلات فعلی افشا در گزارشگری مالی و راهکارهای بهبود افشا ارائه شده است. چالش­های موجود در پیاده­سازی استانداردها، کاهش کیفیت برخی گزارش­های حسابرسی، عدم ارائه برخی اطلاعات مربوط و در مواردی وجود اضافه بار اطلاعاتی، از جمله مشکلات موجود می­باشد. بهبود فرایند تدوین و پیاده­سازی استانداردها، ارائه رهنمودهایی درباره افشا و بهبود کیفیت حسابرسی می­تواند سبب بهبود افشا و در نتیجه ارتقا اثربخشی گزارشگری مالی گردد.

کلیدواژه ها

افشا, افشای اجباری, افشای اختیاری, اضافه بار اطلاعاتی, تحلیل تم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.